Autoritatea pietei de capital trebuie sa ia cea mai delicata hotarare din ultimii ani si anume sa decida daca Depozitarul Central va fi SNCDD controlat de BVB sau daca se va infiinta o noua entitate.

Transarea modului de constituire a societatii ce va administra operatiunile posttranzactionare pe piata de capital nu mai poate fi amanata. Potrivit Legii nr 297/2004, Depozitarul Central trebuie sa fie functional pana la sfarsitul acestui an, in acest scop urmand ca intr–un timp foarte scurt sa fie emis un regulament special de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Vestea rea ar fi ca autoritatea de supraveghere nu va putea adopta o solutie de compromis care sa fie socotita multumitoare de cele doua parti implicate in acest proces, respectiv societatile de brokeraj si BVB de o parte si RRA si Regisco de cealalta parte.

Majoritatea specialistilor au agreat ca in constructia noii arhitecturi a pietei de capital sa se utilizeze cat mai mult din infrastructura existenta si din experienta acumulata de toate categoriile de operatori. Or, aceasta presupune ca sub o forma sau alta actualele societati registratare sa supravietuiasca, prestand aceleasi servicii ca si pana in prezent.

In acest sens ar exista doua variante. Prima ar fi ca Depozitarul Central sa externalizeze serviciile de depozitare catre societatile de registru. A doua ar consta in modificarea unui articol din Legea nr 297/2004 astfel incat sa se separe activitatea de compensare–depozitare de cea de depozitare–inregistrare.

In acest caz operatiunile specifice ar urma sa fie indeplinite de Depozitarul Central, si respectiv de un registratar unic ce ar rezulta din fuziunea tuturor societatilor de profil. In legatura cu aceste solutii, Gabriela Anghelache, presedintele CNVM spune ferm ca ele nu pot fi luate in calcul deoarece directivele Uniunii Europene nu permit o divizare a operatiunilor posttranzactionare.

Astfel, lichidarea societatilor de registru este inevitabila. Un element interesant il reprezinta faptul ca RRA si Regisco sustin in prezent infiintarea Depozitarului Central ca societate noua. Ceea ce inseamna ca s–au resemnat cu ideea ca se vor desfiinta. In schimb cele doua societati de registru contesta vehement varianta alternativa, promovata de brokeri si BVB.

Conform acesteia, se propune crearea Depozitarului Central pe structura actuala a SNCDD, cu BVB actionar majoritar in urma unui aport in natura.

Fiecare dintre partile implicate in conflict a transmis catre Comisie adrese continand pagini intregi cu argumente in favoarea propunerii proprii si contraargumente la varianta adversa si asteapta confruntarea finala ce va avea loc la sfarsitul lunii iunie.

Exista insa destule sanse ca autoritatea sa tina seama de elemente sustinute atat de RRA si Regisco, cat si de brokeri. Potrivit presedintelui CNVM, cel mai potrivit ar fi sa se infiinteze o societate noua care sa ajunga la un capital social minim de cinci milioane de euro pana in 2007.

Numai o parte din capitalul social ar urma sa fie varsata pana la sfarsitul lui 2005, a doua transa urmand sa fie adusa ca aport la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

De asemenea, Gabriela Anghelache considera ca in privinta actionariatului Depozitarului Central, o varianta rezonabila ar fi ca BVB sa preia pachetul majoritar, iar actualii actionari eligibili ai registrelor si SNCDD sa detina restul titlurilor.

Insa structura actionariatului Depozitarului Central ridica cateva chestiuni delicate. Mai intai apare intrebarea legata de cine va aduce aportul in natura, respectiv echipamente hardware si software. Toate institutiile implicate, adica BVB, SNCDD, RRA si Regisco vor avea pretentia ca aporturile lor vor fi cele mai utile pentru activitatea viitoarei institutii.

Or este evident ca din acest punct de vedere exista o redundanta foarte mare si ca Depozitarul Central nu ar avea nevoie decat de o mica parte din ceea ce dispun ofertantii potentiali.

Cum, foarte probabil se va accepta ca BVB sa contribuie cu modulul de compensare–decontare al soft–ului Arena, inseamna ca banii, in cea mai mare parte, ar trebui sa “vina” tocmai de la actionarii actuali ai registrelor.

Astfel, in mod paradoxal, acestia trebuie sa accepte lichidarea afacerilor lor, iar daca doresc sa intre in actionariatul Depozitarului Central tot ei ar fi principalii investitori cu cash. Din informatiile noastre, tocmai acest lucru ii deranjeaza cel mai tare pe reprezentantii RRA si Regisco.

Iar starnirea anumitor orgolii pe parcursul discutiilor finale ce vor fi initiate de CNVM ar putea duce la blocarea procesului de constituire a acestei structuri esentiale pentru viitorul pietei de capital.

Deocamdata singurul lucru predictibil este ca, intr–un fel sau altul, brokerii si BVB vor avea un cuvant important in privinta constituirii Depozitarului Central.