Curtea Constitutionala a admis cateva dintre exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dand astfel dreptate celor care afirmau ca mana lunga a PSD va afecta reforma in justitie.

Articolele respinse ca neconstitutionale sunt exact cele de care depind eliminarea din sistem a vechilor magistrati mosteniti din perioada Ceausescu, a celor care au servit fostul partid de guvernamant, dosind dosarele politice si de coruptie, ca si a acelora care cauta cu orice pret sa-si mentina privilegiile.

Astfel, Curtea a decis ca membrii CSM pot detine simultan atat aceasta functie, cat si una de conducere la diferite instante. In aceeasi ordine de idei, Curtea Constitutionala a admis si contestatia privind varsta de pensionare, care fi "lovit" aproximativ 30% din totalul procurorilor si judecatorilor.

Decizia de ieri a Curtii presupune retrimiterea in Parlament a intregului pachet de legi, ceea ce presupune convocarea unei sesiuni extraordinare, in cazul in case se va dori acest lucru.

Cu certitudine , sentinta data de judecatorii Curtii va afecta, asa cum declara si Jonathan Scheele, aderarea Romaniei la UE, raportul din octombrie consfiintind probabil amanarea cu un an a acestui proces.

Sapte din cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale care au respins pachetul de legi privind reforma in justitie si proprietatea au fost demnitari ai fostului partid de guvernamant. Mai mult, sotiile a doi dintre judecatorii Curtii (Gaspar si Ninosu) au semnat sesizarea formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar Serban Stanoiu este sotul senatoarei PSD Rodica Stanoiu.

Cei sapte judecatori ai Curtii Constitutionale numiti de fosta putere si-au aratat deja fidelitatea fata de PSD dupa ce acest partid a trecut in opozitie, prima data in februarie anul acesta, cand, la cererea lui Adrian Nastase, Curtea a emis o decizie potrivit careia articolul 25 din Regulamentul Camerei privitor la procedurile de revocare a presedintelui acesteia nu concorda cu normele

constitutionale. Cu alte cuvinte, Curtea Constitutionala avertiza Alianta PNL-PD ca nu-l poate clinti pe Nastase din fruntea Camerei Deputatilor. A doua oara, Curtea a decis acum doua luni ca Parchetul National Anticoruptie nu poate sa-i ancheteze pe parlamentari, urmand ca aceasta sarcina sa fie preluata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Prin acceptarea sesizarilor facute de PSD, PRM si Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala amana, dupa cum a sugerat seful statului, cu un an primirea Romaniei in Uniunea Europeana.

Acsinte Gaspar a fost numit exact acum un an de fostul presedinte Ion Iliescu, pe vremea cand era ministru delegat pentru relatia cu parlamentul. Mandatul sau se va incheia abia in 2013.

Ion Predescu, parlamentar FSN inca din 1990, a fost trimis la Curtea Constitutionala de catre grupul parlamentar al PSD anul trecut, o data cu Aspazia Cojocaru, colega de catedra cu Adrian Nastase la Universitatea "Dimitrie Cantemir".

Petru Ninosu, parlamentar din 1990 pe listele FSN, devenit ministru al justitiei in perioada 1992-1994, in 1994 s-a intors in legislativ, iar in 2000 a plecat la Cotroceni, consilier al lui Ion Iliescu, care l-a si trimis la Curtea Constitutionala.

Serban Viorel Stanoiu a devenit judecator la Curtea Constitutionala tot prin bunavointa fostului presedinte Ion Iliescu, in 2001, in vreme ce sotia sa era ministru al justitiei.

Nicolae Cochinescu a ajuns la Curtea Constitutionala in 2001, dupa ce ca procuror genereral s-a pus la dispozitia lui Ion Iliescu inainte de 1996, declansand recursurile in anulare pentru casele nationalizate care fusesera recuperate in justitie de proprietarii de drept.

Ion Vida, presedintele Curtii Constitutionale, a fost numit judecator in 2001 din partea parlamentului cu sustinerea grupului majoritar al PSD. Inainte de 1989 a fost profesor de drept la Universitatea "Stefan Gheorghiu".

Monica Macovei dezvaluie interesele de familie ale judecatorilor Curtii de Casatie

Referitor la interesele de familie ale membrilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au contestat pachetul de legi, si membrii de la Curtea Constitutionala, ministrul justitiei, Monica Macovei, a declarat: "Da, exista legaturi de rudenie.

Este vorba de domnul Acsinte Gaspar, judecator la Curtea Constitutionala, a carui sotie este judecatoare la Inalta Curte si care chiar a semnat sesizarea de neconstitutionalitate. Adica sotul a judecat cererea sotiei.

Este vorba de domnul Stanoiu, a carui sotie este doamna Rodica Stanoiu, membru PSD, care nu a semnat sesizarea de neconstitutionalitate formulata de PSD, dar a semnat motiunea de cenzura a PSD impotriva pachetului de legi, in care se invoca, de asemenea, neconstitutionalitatea.

Si este vorba de domnul Ninosu, a carui sotie este judecatoare la Inalta Curte, care nu a semnat sesizarea de neconstitutionalitate, care are un interes personal si direct in a mentine reglementarea actuala apropo de varsta de pensionare, care este convenabila. Am sperat sa se abtina acestia trei".