Pretul petrolului a atins ieri un nou record istoric, dupa ce miercuri depasise valoarea de 61 $/baril ca urmare a temerilor tot mai mari provocate de inceperea sezonului uraganelor in zona Golfului Mexic.

Furtuna tropicala Dennis s-a transformat miercuri in primul uragan oficial al anului, iar Centrul National pentru Uragane (NHC) din Statele Unite a anuntat ca duminica acesta va ajunge la exploatarile de petrol si gaze naturale de pe coasta Golfului Mexic.

Petrolul light sweet crude cu livrare in luna august a ajuns la pretul de 61,62 $/baril pe piata din Asia, dupa ce inchisese sedinta de tranzactionare de miercuri din Statele Unite la 61,28 $/baril. Pretul petrolului brent, tranzactionat la Londra, a atins si el un record, urcand pana la 60,2 $/baril. Cresterea pretului petrolului este de 9% in ultima saptamana si de 46% de la inceputul anului.

Furtunile din Golful Mexic afecteaza atat productia de petrol, cat si rafinariile aflate in zona. Furtuna tropicala Cindy a provocat deja pagube care au dus la micsorarea pe moment a productiei cu aproape 200.000 barili/zi si la inchiderea catorva rafinarii.

In luna septembrie a anului trecut, pretul petrolului a crescut cu mai bine de 10 $/baril, iar productia a scazut in total cu 45 milioane barili dupa ce uraganul Ivan a lovit coasta Golfului. Prin Golful Mexic trec peste jumatate din importurile de petrol ale Statelor Unite, iar 50% din rafinariile americane se afla in zona. Mai mult, de acolo se extrage 30% din productia de petrol a SUA.

Sezonul uraganelor va mai dura inca patru luni, pana in noiembrie.

NHC a mai anuntat si ca Dennis s-ar putea intensifica, devenind uragan de categoria a treia (maximul fiind categoria a cincea) pana la intrarea in Golf, iar acest lucru ii ingrijoreaza pe analisti.

"Daca va ajunge la categoria a treia, importurile vor fi oprite complet o perioada, iar productia de petrol si de gaze naturale va fi si ea oprita", spune Mark Waggoner, presedintele Excel Futures din California.

Pana acum, pretul petrolului a crescut fara sa fi existat vreo intrerupere a livrarilor de petrol sau de produse petroliere, mai mult pe seama speculatorilor care au asteptat astfel de momente. Presiunea mare ce apasa asupra rafinariilor va mari, cel mai probabil, preturile produselor petroliere in perioada urmatoare.