Uniunea Europeana, prin programul ISPA, a acordat pana acum peste 250 de milioane de euro pentru lucrarile necesare dezvoltarii infrastructurii rutiere din Romania.

Romania are sustinere din partea ISPA pentru opt proiecte de infrastructura rutiera, in valoare totala de peste 256 de milioane de euro, proiecte ce vizeaza construirea sectiunii patru a autostrazii Bucuresti - Constanta si Drajna - Fetesti, in valoare de 54,3 milioane de euro, reabilitarea sectiunii cinci a autostrazii Bucuresti - Constanta, Fetesti - Cernavoda, de 26,4 de milioane de euro,

varianta de ocolire a municipiului Sibiu, cu fonduri de 52,5 de milioane.

Proiectele mai prevad reabilitarea DN 6, pe sectiunea Craiova - Filiasi, cu fonduri totale peste 40 de milioane de euro, reabilitarea DN 6 - sectiunea Filiadi - Ciochiuta, cu 21,4 milioane si Ciochiuta - Drobeta Turnu Severin, care beneficiaza de 22,1 de milioane de euro, largirea pe patru benzi pe DN 5, sectiunea Adunatii Copaceni - Giurgiu, cu 33,7 de milioane si realizarea soselei de centura

Adunatii Copaceni - Drumul Giurgiu - Bucuresti, cu fonduri de 4,8 milioane de euro.

Au fost semnate doua contracte si pentru reabilitarea caii ferate Bucuresti - Constanta, lucrari de infrastructura si de suprastructura la sectorul Baneasa - Fundulea, in valoare de peste 55 de milioane de euro.

ISPA mai sustine si 15 proiecte de asistenta tehnica pentru proiectele de infrastructura rutiera si feroviara, finantarea asigurata ridicandu-se la 31,8 milioane de euro, in timp ce suma totala pentru lucrari de reabilitare a unor cai ferate sau de constructie a unor drumuri atinge 311,25 milioane de euro.

Toate aceste proiecte fac parte din 102 contracte semnate, 72 pentru mediu, 25 pentru transport si cinci pentru consolidare institutionala, ce au o valoare totala de 736 de milioane de euro, rata de contractare fata de suma alocata fiind de 30 la suta.

Valoarea totala a celor 38 de memorandumuri de finantare ISPA aprobate pana acum, 34 de mediu, 11 de transport si unul de consolidare institutionala, se ridica la 2,4 miliarde euro, din care granturile ISPA reprezintaa74 la suta, adica 1,7 miliarde de euro.

Din aceasta suma, 1,21 miliarde sunt alocate sectorului de transport, ISPA asigurand 906 milioane de euro, adica 75 la suta din total.

In ultimii cinci ani, Romania a angajat toate fondurile prevazute anual, in perioada 2000 - 2004, acestea crescand de la 238 de milioane de euro la 317 milioane.

Incepand din acest an, finantarea anuala ISPA pentru Romania si Bulgaria va creste cu 30 de procente, respectiv cu 40 la suta in 2006.

De programul ISPA beneficiaza, in perioada 2000 - 2006, autoritatile locale si centrale, precum ministerele de resort, consiliile judetene sau primariile, regiile autonome si companiile nationale, pentru doua domenii: transport si mediu.