Guvernul a alocat 500 de miliarde de lei (14 milioane de euro) pentru refacerea provizorie a infrastructurii rutiere si feroviare. Pentru reconstruirea podurilor, Ministerul Transporturilor va trebui sa imprumute bani. Pina atunci, prin Moldova se circula cu dificultate sau deloc.

Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a declarat ieri ca, in ultimele zile, muncitorii de la Administratia Nationala a Drumurilor si militarii au reusit sa deschida circulatia, pe un sens, pe mai multe drumuri care au fost inchise. In prezent, mai sint doar cinci drumuri inchise, iar pe alte 40 se circula cu greutate.

Intrebat la cit se ridica valoarea pagubelor produse de inundatii infrastructurii, Dobre a spus ca in zilele urmatoare va afla o suma aproximativa, deoarece abia acum se fac calculele. „In una dintre ultimele sedinte de guvern, am primit 500 de miliarde de lei si am facut si o rectificare interna in vederea inceperii lucrarilor de reconstructie.

Pentru lucrarile mari avem discutii cu institutiile financiare, raspunsul acestora fiind unul pozitiv“, a precizat ministrul Dobre. El a afirmat ca unele lucrari, mai ample, vor dura un an, un an si jumatate.

Firmele de constructie au fost alese prin selectie

Dobre a spus ieri ca nu a organizat licitatie pentru atribuirea contractelor de reparatie a infrastructurii rutiere si feroviare. El sustine ca, potrivit reglementarilor legale, in situatii de urgenta nu se mai organizeaza licitatii, ci se face selectie de oferte. „S-a facut o solicitare la toate firmele, fiecare dintre acestea a depus o oferta si cea mai buna a fost aleasa“, a adaugat Dobre.

Lucrarile provizorii de refacere a infrastructurii urmeaza sa fie incheiate pina la sfirsitul saptaminii. Pe unele drumuri nationale, circulatia este restrictionata pentru autovehiculele de peste 3,5 tone.

Traficul feroviar a fost redeschis pe unele sectiuni, unde au fost aplicate restrictii de viteza de 10 km/h, in timp ce, in zonele unde terasamentul a fost distrus, lucrarile de reabilitare se afla in faza de proiectare si stabilire a solutiilor tehnice optime. •

12 trenuri anulate si mai multe deviate

12 trenuri care circula spre si dinspre Moldova sint anulate pe intreaga distanta, si mai multe trenuri - deviate. Trenuri anulate:

IC 13563/13562 si IC 13561/13564, Brasov - Iasi si retur; IC 553 si IC 554, Bucuresti Nord - Suceava si retur; R 662 si R 661, Iasi - Bucuresti Nord si retur; R 663 si R 664, Bucuresti Nord - Iasi si retur; Acc. 1661 si Acc. 1662, Bucuresti Nord - Iasi si retur; Acc. 11752/11753 si 11751/11754, Suceava Nord - Brasov si retur.

Trenuri deviate prin Tecuci si intirziate: internationale - R 382-1 si R 383-2, Sofia - Moscova; R 402-1 si R 401-2, Chisinau - Bucuresti Nord; IC 552 si IC 551, Suceava Nord - Bucuresti; IC 561 si IC 562, Bucuresti Nord - Iasi; IC 557 si IC 558, Bucuresti Nord - Bicaz; IC 564 si IC 563 Iasi - Bucuresti Nord; R 752 si R 751, Bucuresti Nord - Botosani/Suceava; R 754 si R 753, pe relatia

Botosani/Suceava - Bucuresti Nord; R 651 si R 652, Bucuresti Nord - Suceava Nord.

Bani de la BE si BM

Lucrarile de amenajare a unor bazine hidrografice din Arges, Bacau, Prahova si Vrancea vor fi realizate cu fonduri acordate de Banca Europeana de Investitii (BEI), valoarea totala a proiectelor ridicindu-se la 57,7 miliarde lei vechi. Proiectele de investitii vizeaza corectarea torentilor in cinci bazine hidrografice, prin intermediul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

Banca Mondiala va aloca Romaniei 33 de milioane de dolari, din proiecte deja existente, pentru a reface infrastructura afectata de inundatiile din vestul tarii, se arata intr-un comunicat al biroului institutiei financiare internationale la Bucuresti.

Fondurile vor fi completate pina la 51 de milioane de dolari, prin cofinantare de la buget, si vor fi utilizate pentru refacerea drumurilor si pentru lucrari de protectie impotriva inundatiilor.