Citeva crochiuri facute de Hitler si doua felicitari semnate de el au fost vindute pentru suma totala de 26.500 de dolari, in cadrul unei licitatii foarte controversate, saptamana trecuta, la Montreal, transmite Agentia France Presse.

Organizatorii nu au dat nici un detaliu despre identitatea cumparatorilor, dar suma pentru care au fost adjudecate obiectele a fost dezvaluita de martorii care au luat parte la eveniment.

O schita ce reprezinta o vila de la tara, Berghoff, a fost cumparata pentru 7.000 de dolari, iar 3 crochiuri de arhitect, retusate de Hitler, au fost adjudecate pentru 6.500, 7.000, respectiv 7.500 de dolari. Doua felicitari semnate de dictatorul national-socialist si adresate arhitectului-sef Albert Speer si sotiei sale si-au gasit cumparator pentru 2.100 si 2.300 de dolari.

Licitatia a provocat proteste ale comunitatii evreilor din Canada, care a calificat-o drept o “tentativa de a deghiza un macelar in artist". Nici o manifestatie nu a tulburat, totusi, desfasurarea licitatiei. Organizatorii au subliniat ca obiectele vindute prezinta valoare istorica, si nu artistica.