Dupa ce s-au blocat, in Senat, cu proiectul de modificare a Legii 215/2001 a administratiei publice locale si cu cel referitor la „eficientizarea” activitatii serviciilor deconcentrate ale ministerelor, initiate de catre deputatul PD Ioan Oltean si considerate cheia procesului de „eliminare” a reprezentantilor PSD din fruntea instututiilor administratiei locale, democratii s-au gandit la o

varianta de rezerva.

Daca proiectele PD nu vor fi adoptate rapid, in septembrie, datorita neintelegerilor din coalitie, modificarile legislative dorite vor fi promovate pe cale guvernamentala.

Potrivit presedintelui Executiv al PD, Adriean Videanu, daca vor pica in Parlament, proiectele vor fi preluate in intregime si introduse in pachetul legislativ privind reformarea administratiei publice locale, elaborat de catre ministrul de interne Vasile Blaga si pentru care premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca isi va asuma, din nou, raspunderea in fata Parlamentului.

„Credem ca vom putea rezolva aceasta problema pe cale parlamentara. Daca acest lucru nu se va intampla, ne gandim sa introducem proiectele in pachetul legislativ privind administratia publica locala si va fi adoptat prin asumarea raspunderii”, a declarat Adriean Videanu.

Schimbare la pachet

Adoptate de Parlament sau promovate prin asumarea raspunderii Guvernului, initiativele vor simplifica procedura de inlocuire a presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, in sensul ca schimbarea acestora se va putea realiza cu votul secret a jumatate plus unu dintre consilieri si nu cu votul a doua treimi, ca in prezent.

De asemenea, va permite transformarea sefilor serviciilor descentralizate din functionari publici, in manageri, ceea ce va permite schimbarea lor rapida.

„PSD controleaza in teritoriu 70% din serviciile descentralizate. Suntem pusi in situatia de a guverna cu oamenii PSD, care au facut campanie PSD si care au fost cei mai duri critici ai Aliantei. Sunt inspectori scolari si directori de la finante care au candidat pe liste PSD si sunt bine-mersi in functii”, a declarat in urma cu ceva timp presedintele PD, Emil Boc.

In ceea ce priveste consiliile judetene, si aici situatia e albastra (culoarea PSD). Ca sa devina portocalie (culoarea aliatilor), lupta politica trebuie dusa in nu mai putin de 19 judete conduse de PSD.

La aceste judete s-ar putea adauga si cele in care, din cauza jocurilor duble facute, anul trecut, de conservatori si peremisti, aliatii s-au trezit ca trebuie sa imparta conducerea cu pesedistii.

PSD, gata sa riposteze la „epurarile” Aliantei

„Se pregatesc decizii si masuri politice foarte drastice, al caror scop este epurarea politica”, a reactionat Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, adaugand ca partidul sau se pregateste sa reactioneze la incercarile Aliantei de a se descotorosi de pesedistii din administratia locala.

„Nu vom asista pasiv la acesta bataie de joc. Masurile noastre vor fi in plan legislativ si politic”, a spus Diaconescu, mentionand ca PSD ar putea apela, in disperare de cauza, chiar la masura extrema, declansarea alegerilor anticipate la nivel local.

Pesedistii s-ar putea sa-si faca insa griji degeaba. Proiectele lui Oltean s-ar putea sa nu vada niciodata lumina tiparului in Monitorul Oficial fiindca sunt greu de trecut prin parlament.