In perioada 6 – 7 august 2005 are loc festivalul International de folclor ’Pe Mures si pe Tarnave’ aflat la cea de a 25-a editie si care isi propune sa promoveze si sa valorifice folclorul din zona Tarnavelor si a Muresului.

La acest festival sunt invitate ansambluri folclorice de cantece si dansuri, grupuri folclorice de dansuri sau vocal instrumentale, solisti vocali si instrumentisti care au in repertoriu preluari din folclorul local specific zonei de unde vin. Un accent deosebit se va pune pe valoarea costumului popular.

Invitati de onoare ai festivalului sunt dansatorii britanici din grupul Bloxham Morris din localitatea Bloxham, Marea Britanie. Grupul se afla pentru prima data in Romania si a fost incantat de oamenii ospitalieri si prietenosi.

’’Acest tip de dans, numit Morris Dance este aproape asemanator cu dansul Calusarul din Romania. Grupul Bloxham Morris este format din profesori, doctori,directori de scoala, varsta maxima fiind de 58 de ani.

Dansatorii sustin spectacole in Marea Britanie, aceste spectacole fiind pe strada, gratuite si cu anumite ocazii cum ar fi: fertilitatea pamantului.

Mascota lor este un elefant, deoarece locul unde se intalnesc pentru repetitii este un han ce are o pictura mare cu un elefant si un castel. Elefantul se numeste Dell.

Desi acest tip de dans ’’Morris’’ (Caluserul) este sustinut in general de barbati, tot mai multe femei incep sa-l indrageasca si sa-l danseze.

Manifestarile festivalului vor avea loc la Medias si la Bazna dupa cum urmeaza:

Miercuri, 3 august la ora 10, Ansamblul din Marea Britanie va fi primit de primarul Daniel Thellmann., iar la ora 10.30 vor dansa in Piata din fata Primariei.

Vineri, 5 august ei, artistii britanici vor participa la Sibiu la Festivalul International Cantecele Muntilor, la ora 14.00. Incepand cu ora 16.00 vor fi primiti la Prefectura Judetului Sibiu de domnul prefect Ion Ariton.

Sambata, 6 august de la ora 18.00, in Greweln vor participa la spectacolul artistic:

- Ansamblul din Marea Britanie – 13 persoane

- Ansamblul Purtata a Casei de Cultura Medias – 30 persoane

- Ansamblul Maghiar din Medias – 30 persoane

- Ansamblul de romi din Medias – 15 persoane

Duminica, 7 august ora 12. in Piata din fata Primariei Medias vor participa la spectacol:

- Ansamblul din Fagaras – 30 persoane

- Ansamblul din Agnita – 30 persoane

- Ansamblul din Rupea – 30 persoane

- Ansamblul din Blaj – 25 persoane

- Ansamblul din Albesti – 25 persoane

- Ansamblul din valea Larga – 30 persoane

- Ansamblul din Vaideeni