S-au dus vremurile in care nudismul era interzis, s-a terminat si cu perioada in care cei care preferau sa se ofere total soarelui erau obligati sa o faca doar intre gardurile infipte pana la cativa metri in apa. Nudismul, ca orice manifestare de libertate, capata astazi tot mai multi adepti.

Daca, odinioara, refuzarea costumului de baie era o forma directa de protest la adresa unui regim sau a unei legi absurde, acum totul a capatat naturalete. Esti doar tu, cu marea, cu soarele si cu aerul. Esti liber.

Deseori vazuti ca o categorie marginala, despre care nu se vorbeste si catre care copiii sunt opriti sa-si arunce privirile, nudistii constituie un grup turistic distinct si fidel. O simpla cautare pe internet iti dezvaluie amploarea acestui fenomen, si modul in care adeptii naturismului si implicit ai nudismului stiu sa-si apere drepturile si sa-si promoveze interesele.

La noi, e mai greu si in privinta asta. Daca anumite legi au fost schimbate, cu greu, la presiunile comunitatii europene, in privinta acestui mod de a-ti manifesta libertatea individuala vidul este total.

Nu este de mirare, deci, ca acei romani care aleg sa intre in comuniune cu natura fara bariera vestimentatiei traiesc in continuare cu sentimentul (pregnant sau subconstient) ca formeaza o clasa oprimata.

Sunt oameni obisnuiti, pe care ii vedem zilnic pe strada sau la serviciu, dar care au o incapatanare: nu accepta ideea costumului de baie - din cele mai diferite (si pana la urma, personale) motive. „Rusinea“ are un cu totul alt inteles pentru acesti oameni liberi in gandire, si nu se refera nicidecum la trupul omenesc.

Relevanta este imaginea copiilor de cativa ani jucandu-se, in poponetele goale, in nisip la malul marii. N-au nici o problema!

In Romania nudismul a fost practicat cu continuitate, aproape concomitent cu aparitia sa in tarile occidentale. E firesc, acolo unde este litoral, sa fie si oameni care sa constate ca nu e nimic mai placut decat sa te scufunzi in valuri asa cum te-a nascut mamica. Psihologii explica, dealtfel, fenomenul, prin existenta subliminala a amintirilor „subacvatice“ din uterul natal...

Raman de inlaturat prejudecatile, fricile, rusinile. Si de gasit plajele!

Incepand de la Nord, primul loc unde practicantii nudismului se pot simti ca acasa este plaja de la Sulina. Aici, ca si la Sfantu Gheorghe, turistii sunt putini si spatiile largi. Ca urmare, atunci cand ai 30-40 de metri distanta intre cearceafuri, nu mai conteaza ce poarta sau ce nu poarta vecinul la plaja.

Aceste zone sunt unele dintre cele mai dezinhibate in aceasta privinta, iar turistii care prefera sa-si acopere cu bronz fiecare centimentru patrat al pielii se simt relaxati, neurmariti de privirile ciudoase ale „chilotarilor“...

Putin mai la sud este un punct consacrat al nudistilor inca de pe vremea lui Ceausescu: Gura Portita, locul linistii de inceput de lume, preferat de calatorii cu cortul. Sunt multe voci care discrediteaza astazi Gura Portita, din cauza aparitiei acelui mare complex de vile de trei stele. Naturistii spun ca locul este distrus astfel, si ca linistea celor care fug de lume este compromisa.

Plaja din dreptul satului Vadu, comuna Corbu, este considerata ultimul tarm salbatic al Marii Negre. Satul este situat intre Capul Midia si Navodari, dar terenurile costiere au fost trecute de curand in intravilan, ceea ce inseamna ca se cumpara masiv si vor aparea imediat si vilele. Nudistii estimeaza ca vor avea liniste inca cel mult trei ani.

Intre Navodari si Mamaia, in zona cherhanalei, s-a practicat nudismul din vechime. Era zona marginala de nord a „perlei litoralului“ Mamaia, cautata de turistii „speciali“. Asa a ramas si astazi, in mare parte datorita specificului vegetal: boschetii care cresc din nisip constituie un bun ascunzis, atat pentru plaja nud, cat si pentru alte „activitati“.

Locul este frecventat cu precadere de barbatii cu alte preferinte sexuale decat cele general acceptate, dar si de cupluri amorezate carora nu le ajunge noaptea...

Continuand calatoria spre sud, urmatorul spatiu dedicat nudistilor este situat intre Eforie Nord si Eforie Sud, in jurul batranei cazemate scufundate. Dat fiind specificul statiunilor inconjuratoare, plaja este deseori asaltata de turisti care practica nudismul in familie, de la cel mai mic (si cel mai natural) la cel mai batran membru al neamului.

Se continua practicarea nudismului terapeutic la baile reci de namol de la Techirghiol.

O regiune mai putin cunoscuta dar foarte apreciata de turistii cu ceva ambitie: la sudul Eforiilor, in dreptul satului Tuzla. Ca sa ajungi pe faleza trebie sa o iei pe miriste, insa plaja stancoasa care ti se ofera merita tot efortul.

Costinestiul a fost intotdeauna o destinatie cunoscuta celor ce cautau sa nu fie deranjati in placerea lor. Nordul statiunii, in dreptul Epavei, este cel mai usor accesibil, dar turistii nu pot scapa de sentimentul marginalitatii pe care li-l ofera acest capat de plaja.

Pe de alta parte, in plin sezon turistii sunt atat de numerosi incat „chilotarii“ invadeaza si micul spatiu dedicat prin traditie nudistilor. Mai la sud, din satul Schitu se ajunge in vechiul si celebrul Golf al Francezului, dar trebuie sa treci peste porumbiste si sa cobori, echilibristic, poteca abrupta sapata in malul abrupt de pamant.

In Nordul Olimpului s-a practicat nudismul inca de la construirea primelor hoteluri: fiind o statiune dedicata cu precadere elitelor, acestea aveau, fireste, gusturi „exclusiviste“, printre care si grija pentru un bronz uniform... Un pic mai jos, intre Neptun si Jupiter, se pare ca subzista si este inca apreciat unul din vechile solarii ale regimului comunist.

Extrema sudica a litoralului romanesc al Marii Negre, cu satele 2 Mai si Vama Veche, este zona celebra a libertatii si dezinhibarii. La 2 Mai nudistii au plaja lor proprie, cunoscuta si respectata de toata lumea, pe cand la Vama Veche, odata cu invazia turistilor fascinati de renumele locului, nudismul se mai practica in extremele de sud si de nord.

Insa, din loc in loc si din cand in cand, cate un protestatar isi etaleaza trupul gol in mijlocul aglomeratiei de textilisti, intr-o incercare disperata de a reda Vamii Vechi statutul initial de spatiu protejat (si rezervat) al boemei.