E vara. Politicienii sunt plecati in concediu. Ramas singur in Bucuresti pe canicula de saptamana trecuta, vicepresedintele PSD Adrian Severin si-a insusit marea problema a partidului: Traian Basescu. Apoi, s-a asezat la o masa, a luat o foaie alba si un pix. Enervat de gradele care il faceau sa asude la greu, s-a apucat sa loveasca in scris cu pumnii si picioarele in problema partidului.

L-a facut pe Basescu tatar si alogen si l-a comparat cu Bonaparte, Hitler, Stalin dintr-o rasuflare... Asa ar fi facut si celebra luptatoare Savarina. Dar in ring. Ar fi dat in stanga, si-ar fi lovit in dreapta, poc, trosc, pleosc! La fel si bietul Severin Savarina. Care, desigur, nu e alogen, este alogeoana.

Chiar daca este plecat in concediu, Basescu tot ramane locomotiva Aliantei. E de-ajuns sa rosteasca un singur cuvant si intra in fibrilatie scena politica: anticipate. Cu popularitatea pe care o are si care creste (mai ales ca acum danseaza mult, ignorand televiziunile care il acuza ca...

deoarece se afla presedintele in concediu, in tara ploua!), pesedistii stiu ca Basescu are forta sa rastoarne pana si un scor electoral. Este inclusiv cosmarul lui Adrian Nastase cel care si acum, dupa atat timp de la alegeri, spune ca partidul sau a castigat de fapt in noiembrie si ar fi trebuit sa se afle la guvernare.

In timp ce liderii PSD, transformati in alogeoana, se lupta orbiti de furie cu "problema Traian Basescu", se prefigureaza un real pericol pentru ei: tandemul Iliescu-Roman.

Conducerea PSD aplica o ciudata strategie criticandu-l numai pe seful statului, ignorand subiectele importante, in paralel goana dupa functii si influenta in partid devenind penibila. Nastase si Geoana au crezut probabil ca daca l-au umilit pe Ion Iliescu la congres este suficient pentru ca acesta sa-si recunoasca infrangerea.

Insa Iliescu nu se simte infrant, ci tradat, ranit in orgoliul sau de politician versat ce a putut fi tocmai el pacalit de cei in ale caror bune intentii crezuse. Acum, ca are destul timp liber la dispozitie, s-a aplecat cu mai multa atentie asupra proiectului lansat de Petre Roman.

Fostul premier vorbeste de ceva vreme despre unificarea stangii intr-un pol social care sa includa fortele de stanga ca alternativa la actuala putere de dreapta. Cine sa-l asculte insa? Abia dupa ce lui Petre Roman i-a venit ideea de a-l trimite si pe adresa lui Ion Iliescu, s-a mai discutat despre propunerea sa. Iliescu l-a citit si a intuit ca exista in acest proiect un mare potential.

A discutat cu autorul de mai multe ori si au cazut de acord ca daca vorbesc amandoi despre importante probleme sociale s-ar putea face ascultati. Nu sansele de realizare a maretului pol social l-au interesat pe Iliescu. Ci faptul ca s-ar putea folosi de proiect ca sa le dea "prostanacului" si "arogantului" o lectie pe care sa n-o uite.

Preocupati sa-si smulga microfonul unul altuia, in pauze incercand sa-i fure rufele de pe franghie presedintelui Basescu, Mircea Geoana si Adrian Nastase au primit si ei proiectul lui Petre Roman, dar l-au ignorat. Abia dupa ce a aflat ca el va fi sustinut de Iliescu, Nastase a vorbit cu autorul. Acum stie ca are toate sansele sa devina nr.

3, asta pe langa pericolul de a fi inlaturat de la sefia Camerei Deputatilor. Va discuta si Geoana, autoporeclit "eu sunt nr. 1 in partid"...

Iliescu nu vrea sa rupa PSD, nici sa plece din formatiunea sa politica de suflet. Ar dori sa ia partidul cu totul, sa-l traga de sub picioarele lui Geoana si Nastase si sa-i lase pe ei sa se certe, iar el sa conduca - de asta data nu un partid, ci un pol - impreuna cu Petre Roman care nu l-a tradat (a fost exact invers).

Si cum in tabara cealalta incaierarea e in toi, are toate sansele ca planul sa-i reuseasca repede. Alo, dl Geoana, se aude?