Caldura mare. Fiecare grangur prin vila lui de vacanta priveste desfasurarea razboiului rece al politicii dambovitene la televizor. Sau isi culege informatiile de la o voce binevoitoare si anonima care vine din telefonul mobil. Sau pleaca urechea la o barfa, un zvon sosit prin anturajul dornic sa serveasca distinsul sef.

Nu e de mirare ca se intampla mai mult un joc video-democratic, o telepatie, daca vreti, si mai putin fapte de arme pe campul de batalie. Te ia ameteala privind ca in scranciobul cel mare de la Londra ori din Praterul vienez. Vedem curatenia generala ceruta de Traianus Basescus? Imi vine sa zic: usor cu pianul pe scari, ca lucrurile nu stau chiar asa.

Inainte de o cafteala dintre putere si opozitie, vedem alte lucruri. Asistam nu doar la un skandenberg intre Palatele Cotroceni si Victoria. Grupurile de interese s-au aciuat pare-se la Guvern, acolo sunt oamenii cu painea si cutitul. Dar si la Cotroceni.

Ca in vremurile cand Ioan Talpes&Co si Dorin Marian&Co faceau jocurile inconjurati de imbogatiti de razboi, santajisti, speculanti, de beizadele si invartiti. Bani sa iasa! In conflictul dintre grupurile de interese - dispuse in formatiune de tragere - se decide soarta celor aflati in afara zidurilor de palat. Caderea PSD a dus la prabusirea unui sistem, "ticalosit" cum zicea Basescu.

Dar numai pentru a face loc altuia. Banul e las, fuge repede, ca sobolanii pe o corabie in pericol. Banul se repliaza, se aduna ca pirita in jurul magnetului, acolo unde e puterea. Asistam la o redistribuire a clientelei, la refacerea retelelor, la o redefinire a intereselor, se redistribuie pietele, paralele si resursele. Vad o pisica pe pervaz pandind la borcanul cu smantana.

Unii pierd, altii castiga in aceasta altercatie. Actorii trec dintr-o piesa intr-alta, schimba repertoriul, partenerii, chiar si teatrul in care joaca. E un cadril, mereu acelasi, mai ales in primul an de guvernare.

Scapa cine poate! "A supravietui" este totul in aceasta lume unde se invart miliarde de euroi! Domnii care au sprijinit campaniile electorale, care au bagat bani in politicieni, care au teancuri kilometrice prin bancile straine, care au cumparat tot ce se putea cumpara de 15 ani incoace, pamanturi, case, suflete, se agita.

Epoca PSD s-a dus cel putin pentru o vreme si respectivii profitori vor sa stie cu cine danseaza. Merg cu Presedintia sau cu Guvernul? Cota pariurilor e sus, atmosfera incinsa. E ca la cazino cand bila se invarte si jucatorii cu respiratia taiata asteapta sa vada ce vor hotari sortii. Unde se vor face cartile, la Cotroceni sau Victoria? Asta e intrebarea, cum se spune prin Lipscani.

Aici, zice un ghid turistic s-ar afla City-ul bucurestean.

Nu asistam doar la o batalie intre Putere si Opozitie, cum aparent se infatiseaza lucrurile. Nici macar la obisnuitele dispute interne dintr-o coalitie. Asistam la un razboi pe viata si moarte intre grupurile de interese - mafiotizate si nemafiotizate - clientelare oricum, intre cercurile de afaceri, intre marii moguli ai capitalismului romanesc.

In prag de integrare a Romaniei in UE si o data cu schimbarea puterii in decembrie trecut, ele se agita nervoase ca sa nu iasa din portie. Placinta e dulce, dar nu e atat de mare cum s-ar crede, nu ajunge pentru toti. Mai exact spus, lacomia respectivelor grupuri e mai mare decat placinta. Nu toti acesti domni pot fi saturati.

Unii vor falimenta si vor saraci - mai ales cei care au facut afaceri cu statul si au profitat de diverse tunuri, crahuri bancare si alte invarteli de tranzitie. Altii se vor salva. Dar pentru asta au nevoie de sprijin politic. De unde si razboiul total - civil si in uniforma - la care asistam.

Liderii puterii si ai Opozitiei servesc onctuosi pe unul sau pe altul dintre miliardarii locali si anturajele lor. Ei raman in umbra adesea, preferand sa fie reprezentati de ministri, senatori etc. Din Kiseleff, Aleea Modrogan, Palatul Victoria, Cotroceni! Traficul de influenta incriminat de Basescu este aerul natural al economiei romanesti; este un fenomen curent, nu ceva ocazional.

Nu e nou si nu da semne ca ar disparea. Prin banci, vile luxoase, cabinete ministeriale se decide incotro o ia Romania, pe mana cui ajungem. Liderii nostri politici se fac portavocea acestor interese. Adesea sunt ei insisi afaceristi verosi, cu ochiul dupa bani, indiferenti la interesul public. Travestiul i-a ajutat sa se imbogateasca.

Formula cea mai toxica este cand in acest personaj ambiguu gasim in plus si un vechi securist! Tipul il gasim egal raspandit in intreaga clasa politica. D-asta "curatenia" ceruta de atata lume e un vis irealizabil. Raul e deja facut!