Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, recomanda agricultorilor din zona de munte sa achizitioneze, cu sprijin guvernamental, utilaje necesare intr-o ferma, subliniind insa ca aceste masini nu vor putea fi apoi instrainate.

Flutur, care a participat, sambata, la lansarea programului "Fermierul" pentru zona de munte, a spus ca 60% din pretul aparatelor de muls, tancurilor de racire sau moto-cositoarelor este subventionat de stat.

Pentru agricultorii din zona de munte, sprijinul acordat de Guvern este de 300 miliarde de lei vechi. "Furnizorii de utilaje au obligativitatea de a nu majora preturile", a spus ministrul Agriculturii.

El a adaugat ca aceste utilaje achizitionate cu subventie de la stat nu pot fi instrainate, dar a mai spus ca firmele distribuitoare vor acorda service gratuit pentru o anumita perioada de functionare.

Ministrul Agriculturii i-a mai indemnat pe agricultorii din zona de munte sa acceseze programe SAPARD pentru ferme sau unitati de procesare, precizand ca acum au posibilitatea sa garanteze cu viitoarea investitie.

Flutur a aratat ca, pentru astfel de proiecte, SAPARD a alocat 700 milioane de euro pentru urmatoarele 18 luni, adaugand ca, in prezent, negociaza cu Banca Mondiala "un mare program de finantare in domeniul agriculturii", evitand sa ofere mai multe detalii.