Preturile apartamentelor vor creste pana la sfarsitul anului cu cel mult 5%, sustin analistii imobiliari. Ei spun ca, desi apartamentele au inceput sa se ieftineasca in ultima perioada, aceasta scadere a preturilor nu va dura prea mult.

Din toamna, se asteapta atat o revenire pe trendul de crestere a preturilor la apartamente, cat si o majorare cu 25% a chiriilor.

Dupa blocajul care a existat la inceputul acestei veri pe piata imobiliara, apartamentele au inceput timid sa se ieftineasca. Numai ca tendinta de ieftinire nu se va consolida deoarece locuintele vor fi putin mai ieftine, dupa care preturile lor se vor intoarce la valoarea de dinainte de criza.

“Preturile apartamentelor au scazut cu 6-8% in aceasta vara. In toamna, vor reveni la valoarea de la inceputul anului, dupa care va mai fi o crestere de 4-5% pana la finele lui 2005“, ne-a declarat Radu Zilisteanu, analist imobilar.

La randul sau, Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), este de parere ca dupa ieftinirile din aceasta vara se poate spune ca preturile apartamentelor au revenit in sfarsit la normal. El ne-a mai spus ca blocajul aparut a daunat mult pietei imobiliare.

In opinia lui Ureche, piata a fost derutata si de iesirea in public a unui “expert imobiliar“, care a anuntat la inceputul anului, pentru intreg anul 2005, o scumpire cu 60% a apartamentelor. Presedintele ARAI crede ca “previziunea“ acestuia a fost nejustificata reusind insa “sa conduca la un boom al preturilor“.

Chiriile cresc cu pana la 25%

In ceea ce priveste chiriile la apartamente, analistul imobiliar Radu Zilisteanu a precizat ca “tot in aceasta toamna, va exista o presiune asupra pretului la chirii“. Potrivit acestuia, se vor resimti astfel masurile introduse de Banca Nationala a Romaniei pentru limitarea creditelor.

In aceste conditii, cei care nu vor mai avea acces la credite, vor prefera sa inchirieze un apartament si cum in toamna incepe un nou an universitar, cererea de locuinte pentru inchiriere va fi foarte mare.

Zilisteanu a explicat ca aceste doua cauze vor duce la o scumpire semnificativa a chiriilor. “Proprietarii de apartamente vor ridica pretul chiriilor cu 20-25%“, a adaugat analistul imobiliar.