Un ordin al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, care interzice pescuirea industriala a anumitor specii de pesti in Delta Dunarii, pe o perioada de trei ani, a iscat controverse intre cei care au interesul sa "colecteze" in continuare stiuca, lin si caracuda si cei care lupta pentru protejarea rezervatiei.

Atat initiatorii proiectului, cat si organizatiile ecologiste importante spun ca acest ordin are fundamentarea mai multor foruri stiintifice din tara.

Specialisti de la Academia Romana, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare "Delta Dunarii" si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au lucrat la elaborarea acestui ordin.

"In ultimii ani s-au redus mult efectivele si astfel s-a creat un dezechilibru. In Delta exista stiuca, dar problema care apare este ca 90 la suta din exemplare au sub un kilogram, ceea ce inseamna ca nu au mai mult de un an si jumatate. In schimb, este nevoie de exemplare mai mari, care sa refaca echilibrul.

Stiuca a disparut pentru ca este pescuita numai pentru icre", ne-a declarat Adrian Ionascu, de la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.

Liviu Mihaiu, de la organizatia "Salvati Delta", spune ca acesta este primul ordin ecologist dat dupa 1990 in Romania.

"Fondul problemei este ca dupa 15 ani s-a dat un ordin ecologist, fundamentat stiintific, iar grupuri de interese, cu banii in off-shore-uri, gasesc loc de lobby. Acesti oameni pot sa-si cumpere de la taraba un ONG", ne-a declarat Liviu Mihaiu.

Ministerul Mediului isi sustine decizia si nu are de gand sa renunte la protejarea stiucii. "Am incercat sa oprim declinul. Stiuca in sine nu intereseaza, ci icrele. Noi speram ca prin acest ordin sa limitam braconajul", ne-a precizat Constantin Popescu, secretar de stat in Ministerul Mediului.