Statul ia masuri pentru a impiedica vanzarea RAFO Onesti. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a instituit saptamana aceasta sechestru asigurator asupra actiunilor detinute de grupul Balkan Petroleum la RAFO Onesti, a anuntat ieri Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

AVAS a precizat ca "orice act de vanzare-cumparare de actiuni sau de cesiune privind RAFO, incheiat intre Balkan Petroleum si alta companie, fara acordul AVAS, este lipsit de efecte".

Anuntul AVAS vine la cateva zile dupa ce Marin Anton, consilierul presedintelui Balkan Petroleum, declara ca, la 12 iulie, patronii RAFO au batut palma cu un grup de firme reunit sub denumirea Viena Capital Partners pentru vanzarea rafinariei bacauane. Tranzactia a fost confirmata si de presedintele ANAF.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sustine insa ca singurele parti in contractul de privatizare a RAFO Onesti sunt AVAS si Balkan Petroleum, cu alte cuvinte ca actionariatul rafinariei nu a suferit nici o modificare. Totusi, AVAS admite ca exista o intentie de achizitie a rafinariei.

"La AVAS nu este inregistrata decat o singura intentie privind preluarea RAFO, din partea firmei Calder-A International B.V. Am luat nota de aceasta solicitare si am cerut documentele necesare care sa demonstreze bonitatea acestei firme.

Nu vom fi niciodata de acord cu transferul actiunilor, fara sa fim convinsi de soliditatea financiara si de bunele intentii ale noului proprietar", a declarat Corin Nicolae Lunganu, vicepresedinte al Autoritatii. Calder-A International face parte din grupul de firme despre care consilierul presedintelui Balkan Petroleum sustin ca au batut palma deja cu patronii RAFO.