Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a intalnit ieri cu membrii Clubului Roman de Presa pentru a le prezenta propunerile de modificare a Codului Penal, care vor fi prezentate astazi in sedinta de guvern.

In ce priveste infractiunile care vizeaza direct presa, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca va propune abrogarea insultei si calomniei ca infractiuni, urmand sa fie pastrata doar raspunderea civila pentru aceste cazuri. Dupa intalnirea cu ministrul Justitiei, reprezentantii CRP au declarat ca "avem pareri diferite si doamna ministru are parerea ei".

Nici Ministerul Justitiei, nici CRP n-a informat oficial despre rezutatele discutiilor, motivind ca s-a ajuns doar la "rezultate intermediare", insa este usor de intuit ca ceea ce a starnit nemultumirea ziaristilor este eliminarea taxei de timbru din procesele civile, anuntata de mininstrul Justitiei.

"Eu ce pot sa fac este sa mut raspunderea din domeniul penal in cel civil, unde vreau sa elimin necesitatea platii taxelor judiciare de timbru, asa incat oricine se considera lezat sa poata face actiuni civile fara opreliste", a declarat ministrul Macovei pentru postul public de radio inaintea intalnirii de la CRP.

Or, eliminarea taxei de timbru ar insemna, e adevarat, acces neingradit la justitie, dar in acelasi timp ar putea deschide calea unor procese arbitrare impotriva jurnalistilor. Exista astfel riscul ca autocenzura provocata de teama cazierului sa fie inlocuita cu autocenzura provocata de amenintarea cu sume exorbitante drept daune morale. Teama de cazier ar fi inlocuita astfel cu teama de portofel.

Unda verde pentru procesomani

Pana acum oricine cerea daune morale intr-un proces civil trebuia sa plateasca o asa-numita taxa de timbru, a carei valoare se stabileste prin Legea 146 din 1999. Astfel, daca cineva cere daune morale in valoare de cateva sute de milioane, sa zicem, va trebui sa plateasca o taxa de timbru in medie de 10 la suta din valoarea sumei pretinse drept daune.

Or, daca taxa de tibru va fi eliminata, oricine va putea cere, fara nici o inhibitie, orice suma doreste drept dauna, cu unicul scop de a intimida presa.

Cand a cerut abrogarea insultei si calomniei din Codul Penal, ministrul Justitiei aducea un argument de bun-simt: "Nu este normal, e totusi vorba de liberatea de exprimare, deci nu este normal sa existe o raspundere penala, nu este normal ca ziaristul sa scrie sau sa vorbeasca cu securea condamnarii penale, a cazierului, deasupra capului".

Or, de ce n-ar functiona acelasi argument, putin modificat: nu este normal ca ziaristul sa scrie sau sa vorbeasca cu securea condamnarii la sume uriase deasupra capului.

Defaimarea tarii si natiunii, scoasa din Codul Penal

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a mai declarat ca va cere scoaterea din Codul Penal si a altor infractiuni care au legatura cu presa, cum ar fi transmiterea de informatii false, defaimarea tarii si natiunii.

Ministrul Justitiei a explicat ca in sedinta de astazi a guvernului vor fi luate in discutie si alte modificari ale Codului Penal care n-au legatura cu presa: introducerea raspunderii penale a persoanei juridice, egalizarea pedepselor pentru situatia in care agenti ai statului vatameaza persoane fizice sau situatia in care persoane fizice vatameaza agenti ai statului.

Monica Macovei a mai spus ca noul Cod Penal trebuie finalizat in februarie-martie anul viitor. Intrarea noului Cod Penal, care trebuia sa aiba loc anul acesta in iunie, a fost deja amanata pentru septembrie 2006. Potrivit ministrului Justitiei, urmeaza sa fie reduse pedepsele la toate infractiunile, dar si procedurile astfel incat procesele sa fie mai scurte.

Macovei: ziaristul sa raspunda cot la cot cu ziarul

Ministrul Justitiei crede ca ziaristul n-ar trebui sa raspunda de unul singur in cazul unei condamnari, ci in solidar cu institutia de presa la care lucreaza. "Mi s-a spus ca situatia din presa nu este chiar formidabila acum, adica nu se respecta codul deontologic intotdeauna, dupa cum stiti chiar eu am trecut prin asta...

Cred ca raspundea civila a ziaristului impreuna cu ziarul, cu institutia de presa, este o solutie mult mai buna decat raspunderea penala a ziaristului, care vreau sa spun ca nu aduce ordine in presa, fiindca ziaristul care-i condamnat penal pentru calomnie este dat afara si vine altul in locul lui care face tot ce-i spune seful".

La sfarsitul discutiilor cu reprezentatii CRP, seful acestei institutii, Cristian Tudor Popescu, a declarat: "Noi ne-am spus parerile. Dansa poate sa tina seama de ele sau poate sa nu tina. Clubul, in urma acestei intalniri, nu si-a propus sa vina cu un comunicat. Avem pareri diferite si doamna ministru are parerea ei. N-ar avea sens sa va spun acum niste rezultate intermediare.

In urma acestor consultari, vizam sa ajungem la o pozitie comuna - reprezentantii presei sa cada de acord cu reprezentantul justitiei cand este vorba de lucruri care ne privesc direct si personal".