1. Salman Rushdie

Copiii din miez de noapte

Editie revazuta

Traducere si note de Radu Paraschivescu

Colectie: Biblioteca Polirom

Roman distins cu Booker Prize (1981) si The Booker of Bookers (1993), pentru cea mai buna carte laureata cu Booker Prize in primii douazeci si cinci de ani de existenta a acestui premiu.

La miezul noptii dintre 14 si 15 august 1947, in momentul in care India isi proclama independenta fata de Marea Britanie, se nasc 1001 copii – fiecare inzestrat cu puteri supranaturale.

Romanul Copiii din miez de noapte urmareste destinele a doi dintre ei – Saleem, fiul nelegitim al unei femei hinduse sarace, si Shiva, mostenitorul unei familii musulmane instarite –, destine care se incruciseaza in chip straniu in clipa in care cei doi sunt schimbati la nastere.

„India si-a gasit in Salman Rushdie un romancier stralucit, inzestrat cu o imaginatie uimitoare, un maestru al povestirii eterne.“

(V.S. Pritchett)

„Acest roman impertinent, abil, impozant, agresiv reprezinta pentru India moderna ceea ce a insemnat Toba de tinichea a lui Günter Grass pentru Germania.“

(The New York Times Book Review)

Salman Rushdie (n. 1947) este unul dintre cei mai comentati scriitori ai sfirsi­tului de secol XX. S‑a nascut la Bombay in 1947, cu doua luni inainte ca India sa‑si cucereasca inde­pendenta.

Desi vine dintr‑o familie de musulmani practicanti, Rushdie a fost crescut intr‑o atmosfera de toleranta nu numai religioasa, ci si culturala, educatia sa timpurie fiind caracterizata tocmai de amestecul de elemente indiene si britanice.

Debuteaza in 1975 cu Grimus, dar romanul care l-a impus definitiv in lumea literara a fost Copiii din miez de noapte (distins cu prestigioasele Booker Prize in 1981 si Booker of Bookers in 1993). Lui Salman Rushdie i-au fost decernate titlul de Fellow al Royal Society of Literature in Marea Britanie si cel de Commandeur des Arts et des Lettres in Franta.

Din opera lui Salman Rushdie, in colectia „Biblioteca Polirom” au fost traduse romanele Rusinea (2001), Ultimul suspin al Maurului (2002), Harun si Marea de Povesti (2003), Pamintul de sub talpile ei (2003) si volumul de povestiri Orient, Occident (2005).

2. Matei Calinescu

Cinci fete ale modernitatii

Modernism, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism

Editia a II-a revazuta si adaugita

Traducere din engleza de Tatiana Patrulescu si Radu Turcanu

Traducerea textelor din Addenda (2005) de Mona Antohi

Postfata de Mircea Martin

Colectie: Collegium. Litere

Sinteza esentiala pentru intelegerea unora dintre sursele istorice ale vocabularului modernitatii si postmodernitatii, cartea abordeaza formarea unor concepte precum modernitate, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism si functionalitatea lor intr‑o etapa sau alta a evolutiei euroatlantice.

Autorul acorda importanta nu doar istoriei termenului, ci si felului in care acceptiile lui s‑au varsat in semnificatia actuala, predominant artistica, reusind o meditatie asupra surselor modernitatii si a sanselor ei de a supravietui in lumea actuala.

„Cinci fete ale modernitatii e mai mult decit o istorie conceptuala, e o sinteza de cultura din care nici o problema majora a Modernitatii nu lipseste. Reperele conceptuale pe care le alege Calinescu ii ingaduie sa construiasca din sectiuni o imagine globala coerenta. Epocii noastre nu‑i ramine decit sa se recunoasca in ea.” (Mircea Martin)

Din cuprins:

Ideea de modernitate • Pitici moderni pe umerii uriasilor antici • Ideea de avangarda • Metafora „avangardei” in Renastere: o figura retorica • Avangarda, dezumanizare, sfirsitul ideologiei • Ideea de decadenta • Kitsch-ul • Despre postmodernism

Matei Calinescu (n. 1934) este profesor de literatura comparata la Indiana University din Bloomington, Indiana, Statele Unite ale Americii. Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania pentru romanul Viata si opiniile lui Zacharias Lichter (1969).

In Statele Unite a publicat Faces of Modernity: Avant‑Garde, Decadence, Kitsch (1977), Five Faces of Modernity: Modernism, Avant‑Garde, Decadence, Kitsch, Postmodernism (editie revazuta si adaugita, 1987), Exploring Postmodernism (coeditor, 1988), Rereading (1993). Impreuna cu Ion Vianu a publicat in romaneste Amintiri in dialog (1994, 1998, 2005).

La Editura Polirom au mai aparut: Despre Ioan P. Culianu si Mircea Eliade. Amintiri, lecturi, reflectii (2002, Marele Premiu al ASPRO), A citi, a reciti.

Catre o poetica a (re)lecturii (2003, Premiul AER pentru stiinte umane), Portretul lui M (2003, Premiul ASPRO pentru cea mai buna carte a anului la sectiunea „Memorii, jurnal, corespondenta”), Viata si opiniile lui Zacharias Lichter (1995, 2004), Tu: elegii si inventii (2004).

3. Michele Jouve

Comunicarea. Publicitate si relatii publice

Traducere de Gabriela Pistol

Colectie: Collegium. Relatii publice si publicitate

Lucrarea prezinta metode de lucru, texte si exemple insotite de numeroase ilustratii (reproduceri ale unor campanii publicitare) si de exercitii rezolvate, de un real folos atit studentilor de la facultatile de relatii publice, economie si management, cit si profesionistilor in aceste domenii, care vor sa realizeze mesaje publicitare informative si inovatoare.

Din cuprins:

Abordarea rationala • Abordarea psihosociala • Niveluri de interventie • Functiile limbajului • Semne si simboluri • Sunetele, formele si culorile • Efectele retoricii si ale stilului • Emitatorul comunicarii • Referentul comunicarii • Receptorul comunicarii • Exercitii

Michele Jouve este profesor de comunicare si psihologie, formator-consilier in comunicare, in managementul resurselor umane si in dezvoltarea personala. De aceeasi autoare: Communication et organisation des entreprises. Approche critique et cas pratiques (in colaborare, 1996).

4. Richard A. Krueger, Mary Anne Casey

Metoda focus grup

Ghid practic pentru cercetarea aplicata

Traducere de Cristina Popa

Colectie: Collegium. Sociologie. Antropologie

Focus grupurile constituie o forma de cercetare cu scop stiintific, social sau comercial a opiniei publice. Lucrarea abordeaza extrem de detaliat si profesionist acest tip de studiu, de la selectarea membrilor si elaborarea intrebarilor din cadrul intrunirilor, pina la analiza si prezentarea rezultatelor finale.

Autorii alterneaza pasajele „academice” cu exemple concrete, sfaturi practice si cu desene distractive, care usureaza demersul teoretic.

„Metoda focus grup contine sfaturi utile si abordari detaliate care fac din ea o metoda de succes. Daca va ginditi sa organizati un interviu de grup, puteti incepe cu aceasta carte.”

(Nursing Times)

„Iata lucrarea de referinta pentru invatarea modului in care se organizeaza focus grupurile.”

(PPA News)

Din cuprins:

O vedere de ansamblu a focus grupurilor • Planificarea studiului realizat prin metoda focus grup • Elaborarea unui demers interogativ • Participantii la un focus grup • Abilitatile de moderare • Analizarea rezultatelor focus grupurilor • Rapoartele • Abordarile cercetarii prin metoda focus grup • Adaptarea focus grupurilor la public si la mediu • Variante ale focus grupurilor

Dr. Richard A. Krueger este profesor si conducator de evaluari la Universitatea din Minnesota. Preda metodele de cercetare calitativa si de evaluare a programelor, fiind si conducatorul de evaluari al departamentului pentru servicii auxiliare „Extension Services” al Universitatii. Desi a studiat metodele cantitative, a fost atras de cercetarea calitativa.

In ultimii douazeci de ani s-a informat, a acumulat experienta practica si a predat despre interviurile de tip focus grup.

Dr. Mary Anne Casey este consultant pentru agentiile guvernamentale si organizatii nonprofit. Ajuta la planificarea si organizarea interviurilor individuale si de grup, ca modalitate de a le da ascultare angajatilor si clientilor. Informatiile sint folosite, de obicei, pentru a planifica si a evalua programele.

A lucrat anterior la Fundatia Kellogg, la Universitatea din Minnesota si pentru statul Minnesota.

5. Georgeta Panisoara, Ion-Ovidiu Panisoara

Managementul resurselor umane

Ghid practic

Editia a II-a

Colectie: Cariera. Succes. Performante

Cartea raspunde in mod concret numeroaselor probleme cu care se confrunta un manager in resurse umane: constructia si aplicarea fiselor de post, modalitatile de evaluare sau recompensare, politicile salariale de motivare, analiza de nevoi, programele de instruire organizationala, aspectele de etica si nondiscriminare.

Autorii analizeaza intregul parcurs al activitatii de recrutare si selectie si prezinta modele, fise-tip si studii de caz, oferindu-le un ghid practic tuturor celor interesati.

Din cuprins:

Constructia si administrarea fiselor de post • Analiza SWOT, tehnica fishboning, metoda copacului cu erori • Politica salariala de motivare • Motivatia lucrului in echipa (team-building) • Cercurile calitatii • Formele comunicarii • Bariere de comunicare si optimizarea comunicarii • Costuri ale nefolosirii strategiilor de resurse umane • Etica si nondiscriminare

Georgeta Panisoara (n. 1974) este cadru didactic universitar la Catedra de Psihologie, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti. La Editura Polirom a mai publicat editia intii a Managementului resurselor umane, (2004).

Ion‑Ovidiu Panisoara (n. 1974), coordonatorul colectie „Cariera. Succes. Performante”, este doctor in stiintele educatiei al Universitatii din Bucuresti, lector universitar la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti; autor de succes la Polirom cu volumele: Prelegeri pedagogice (in colaborare, 2001), Comunicarea eficienta.

Metode de interactiune educationala, 2003, Comunicarea eficienta (editia a II‑a revazuta si adaugita), 2004, Managementul resurselor umane (in colaborare), 2004, Stiinta invatarii. De la teorie la practica (in colaborare), 2005.

6. ***

Sociologie Romaneasca

Volumul III, Nr. 2, Vara 2005

Revista - publicata in colaborare cu Asociatia Romana de Sociologie, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala si Institutul Social Roman.

Din cuprinsul acestui numar:

Scoala Gusti: perenitatea unei paradigme • Sociologia monografica a lui D. Gusti: legitimitatea unei sinteze • Profesorul Henri H. Stahl si scoala sociologica de la Bucuresti • Anton Golopentia si noua „stiinta a realitatii”.

Pilonul sociologic al geopoliticii romanesti interbelice • Opinia publica despre criminalitate, justitie si politie • Institutia „vecinatatii” in „marginimea Sibiului” – mod invatat de gindire si reper referential al nivelului de civilizatie • Relatia dintre saracie si excluziune intr-o perspectiva longitudinala • Probleme metodologice in masurarea saraciei.

Invataminte dintr-o ancheta in Oradea • ,,Jumatatea plina”. Un experiment pentru aplicarea Anchetei Apreciative • Migratia romana in Spania • Alegerile prezidentiale si influenta lor asupra hartii politice a Romaniei.