Conducerea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) tine cu dintii, in mod suspect, de un contract fraudulos mostenit de pe vremea fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu. Contractul care privea concesionarea unui bazin piscicol din judetul Dolj fusese atribuit initial unei firme locale, SC „Fantanele Santur“ SA, in urma unei licitatii organizate de ADS.

Ulterior, el a fost reziliat printr-un ordin al demnitarului PSD Ilie Sarbu si acordat unei societati din Bucuresti.

Firma doljeana a atacat in instanta decizia lui Sarbu, ADS dobandind calitatea de parata in proces. Dupa instalarea in functia de ministru, Gheorghe Flutur a ordonat Corpului de Control sa verifice imprejurarile in care a fost reziliat contractul incheiat in prima faza intre ADS si firma „Fantanele Santur“.

In pofida concluziilor Corpului de Control, care prin nota nr. 43.136/ 11.03.

2005 a stabilit ca „Fantanele Santur“ ar fi fost prejudiciata, actuala conducere a Domeniilor Statului, respectiv directorul general Tanczos Barna si adjunctul acestuia Adrian Viorel Stan, face jocurile clientelei politice a PSD, fiind extrem de vehementa in actiunile din instanta, trasformandu-se in avocatul beneficiarului ulterior al contractului.

In 18 martie 2004, Agentia Domeniilor Statului - aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) - a organizat o licitatie de concesionare a unui bazin piscicol in suprafata de 260,33 hectare, bazin situat in satul Fantanele, comuna Radovan-Dolj.

In urma evaluarii ofertelor, comisia de analiza a hotarat sa atribuie contractul firmei SC „Fantanele Santur“ SA detinuta de un localnic, Nicolae Tulitu. In acest sens, ADS si „Fantanele Santur“ au incheiat si un contract de asociere in participatiune.

La sfarsitul lunii mai 2004, din ordinul ministrului de la acea data, Ilie Sarbu, Agentia Domeniilor Statului a desfiintat unilateral acest contract si a procedat la predarea terenului catre Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP).

Sarbu a invocat faptul ca aceasta companie gestioneaza amenajarile piscicole si ca ea este singura abilitata sa incheie acte cu agentii contractanti, precum si cu cei care incheiasera anterior contracte de asociere in participatiune.

Termenul prevazut de lege in acest caz era de 30 de zile de la preluarea contractelor. Acest transfer n-a fost insa decat paravanul in spatele caruia „Fantanele Santur“ a fost deposedata ilegal de suprafata de teren pe care o concesionase, bazinul piscicol fiind preluat de o firma din Bucuresti, „Terra Construct & Consulting“ SRL, apartinand lui Dumitru Iacov.

Acesta este unul dintre asociatii la grupul de firme „Terra“ si mai detine 30% si in societatea „FC National 2000“ SRL, implicata in sustinerea financiara a echipei de fotbal cu acelasi nume care activeaza in prima divizie. Administratorul „Fantanele Santur“, Nicolae Tulitu, a depus pe de o parte o plangere penala impotriva lui Ilie Sarbu si, in paralel, a introdus si o actiune in instanta.

Tulitu solicita ca ordinul abuziv al ministrului Agriculturii care purta nr. 391/27.05.2004 sa fie anulat, ca de altfel si Protocolul nr. 45525/08.06.2004 de transfer a celor 260,33 hectare (teren sub lucru de apa aferent bazinului piscicol Fantanele) de la ADS la CNAFP.

La instanta de fond, ADS a avut castig de cauza, insa Nicolae Tulitu a contestat solutia cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Intre timp, fotoliul de ministru al lui Ilie Sarbu a fost preluat de catre Gheorghe Flutur. La sesizarea lui Tulitu, actualul ministru al Agriculturii a ordonat Corpului de Control sa efectueze investigatii pe marginea acestui caz. Aceste verificari au fost finalizate prin nota de control nr. 43.136 din 11 martie 2005. Concluziile au relevat matrapazlacurile comise de gasca lui Ilie Sarbu.

Pe de o parte, inspectorii lui Flutur au observat ca amenajarea piscicola preluata de CNAFP de la ADS nu se incadreaza in categoria de amenajari (care au ca destinatie producerea de puieti remonti si reproducatori necesari pentru repopularea bazinelor naturale) invocata in ordinul lui Ilie Sarbu ca argument al transferului.

Pe de alta parte, nota de control a stabilit ca „ulterior, la 30.06.2004, Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol a incheiat contractul de asociere in participatiune nr.

152 cu SC Terra Construct & Cosulting SRL, societate care a fost respinsa de la licitatia organizata de Agentia Domeniilor Statului pentru concesionarea suprafetei de teren aflata in exploatarea SC Fantanele Santur“.

In concluzie, echipa de control a apreciat ca au fost grave ilegalitati si ca firma lui Nicolae Tulitu ar fi fost deposedata abuziv de contractul de concesiune, insa a recomandat sa se astepte finalizarea procesului aflat pe rolul instantei supreme.

In mod suspect, actuala conducere a ADS - directorul general Tanczos Barna si adjunctul acestuia, Adrian Viorel Stan (in subordinea careia se afla Directiile si Serviciile Contracte de concesionare) - a ignorat totalmente concluziile Corpului de Control al ministrului si s-a transformat in avocatul lui Ilie Sarbu, cerand - atentie - instantei ca ilegalitatile sa fie mentinute!

Pledoaria tandemului Barna-Stan este absolut socanta, stiindu-se ca Gheorghe Flutur a sesizat nu o data faptul ca vechea conducere a Agentiei Domeniilor Statului a facut zeci de jonglerii. Azi, Barna-Stan par ca au mostenit fraiele afacerilor dubioase de la predecesorii lor, protejand fosta clientela PSD.

Filiera Terra-National-Duvaz

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Dumitru Iacov - beneficiarul rezilierii contractului de concesionare a bazinului piscicol din Dolj - figureaza ca avand legaturi de afaceri directe cu viceliderul grupului parlamentar al fostei puteri, deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz.

Cei doi sunt co-asociati la FC National 2000 alaturi de Vlad Soare - ex-presedintele BANCOREX, Mircea Ursache (fostul presedinte al AVAS) sau Gino Iorgulescu (presedintele echipei F.C. National). De altfel, Dumitru Iacov detine actiuni la „manunchiul“ de firme „Terra“ din Bucuresti.