Cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar, cateva scoli, gradinite si licee din Bucuresti s-au trezit cu cartonasul rosu de la Sanepid. Fie ca le cad geamurile, cand nu te astepti sau le curge apa pe pereti, fie ca, iarna, caloriferele dau gripa in loc de caldura aceste unitati de invatamant poarta acelasi stigmat: nu indeplinesc normele de igiena.

Sanepid-ul a pus la colt trei unitati din sectorul 1, doua din sectorul 2, opt din sectorul 5 si noua din sectorul 6. La locul faptei, insa, lucrurile nu stau chiar asa de simplu.

In timp ce o scoala care a ramas in subordinea primariei de sector a primit banii pentru reparatii cat ai clipi din ochi, alte doua incluse in programul de reabilitare derulat in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) au ramas cu ochii in soare. Sanepid-ul, insa, nu iarta.

In sectorul 5, Scoala generala 115 de pe 13 Septembrie pare un depozit cu termenul de garantie expirat, cand te uiti de afara. Cu caramizile la vedere, innegrite de fum si praf, cu firma scrisa de mana, cu vopsea alba, aceasta scoala probabil ca a bagat groaza in inspectorii Sanepid.

Elena Arghirescu, directoarea scolii, spune ca din 1912, de cand exista cladirea, nu s-au facut reparatii majore, doar s-a carpacit.

Infiltratii de apa pe pereti: "Vedeti ca e proaspat zidit acolo, dar ce putem sa facem mai mult, daca fundatia e din caramida si strange apa?" Veceurile turcesti, ruginite si cu un aspect care numai la gandul sa citesti relaxat o carte pe ele nu te duc: "Pisoarele au fost desfiintate, ca le-au rupt.

Astia-s copiii, ce sa le faci? Dar dam mereu cu clor!" Intr-o sala de clasa cu parchet coscovit, cu tabla crapata, din lemn, dar cu banci noi, pe care sta azvarlit un panou mucegait cu "subiectul in propozitie? ex: Comunistii sunt primii in munca", directoarea Arghirescu se destainuie.

"Noi nu mai primim bani de la Primarie, pentru ca suntem in programul de reabilitare a scolilor, cu bani de la Banca Europeana. Dar avem copii putini, cam 200, deci nu suntem in prima serie!" In asteptarea banilor europeni, gestionati de Primaria Generala, fiecare se descurca cum poate.

Vanghelie a dat o zugraveala galbena, pe care acum sta scris cu creta "Steaua" si a echipat trei clase cu banci noi, pentru ca seara aici vin sa invete si liceenii de la "Dimitrie Gusti".

"Comitetul de parinti a strans ceva bani, eu am dat un milion de lei din propriul buzunar. Nu mai avem!", ridica directoarea mainile a neputinta. "Problema cu acest program european de reabilitare e ca se deruleaza foarte greu. A inceput din 2003 si se tot fac licitatii pentru firma de proiectare, pentru aia, pentru ailalta! Dar nu vin sa faca nimic".

Cand vine vor-ba de Sanepid, e iures: "Sanepid-ul se leaga de orice! Nu mi-au dat aviz? Asta inseamna ca functionez pe riscul meu, sa nu am copii bolnavi! Si singurii bolnavi pe care i-am avut pana acum au venit asa de acasa", stie directoarea ca Sanepid-ului ii pasa doar de peretii umezi, nu si de unde scoti banii de reparatii.

In sectorul 6, Scoala generala 164 din Drumul Taberei te intampina cu fotolii din piele si cu scaune ergonomice in holul de la secretariat. Baile lucesc de gresie si faianta, iar toaletele par noi, desi fara colace. La prima vedere, nu intelegi cruzimea Sanepid. Iti explica directoarea Vasilica Troi: "Scoala este din 1964 si in 41 de ani nu s-a facut nici un fel de investitie in reconstructie.

Cand ploua sau e zapada, intra pana pe holuri si ferestrele cad cand nu te astepti. Sunt mancate de carii. Caloriferele astea nu mai incalzesc ca lumea, ca sunt de la mama lor. N-avem gard la scoala, curtea e plina de gropi". Sanepid-ul n-a dat aviz, ca e pericol de accident si de raceala la plamanii elevilor.

Vasilica Troi vede, insa, si cealalta parte a lucrurilor: "Nu s-au repartizat nici un fel de bani! Si noi suntem in programul de reabilitare cu BEI. Au venit, au facut masuratori, am stabilit totul pana la ultimul detaliu, pana si culoarea pentru zugraveala! N-am primit nici un ban, nu inteleg de ce s-au impotmolit! Ar trebui sa-l intrebati pe Videanu, ca pana acum ziceau ca PSD e de vina".

Administratia Scolilor din sectorul 6 le-a spus ca lucrarile vor incepe in februarie 2006, dar Sanepid-ul a avertizat acum. "Avertismentul lor e un nonsens. Eu, daca vreau sa nu deschid scoala ca nu corespunde normelor, vine Inspectoratul Scolar peste mine!", iti explica suparata directoarea Troi.

Proiectul de reabilitare a scolilor prin Banca Europeana de Investitii pare a fi un mister si pentru cei de la Primaria Capitalei. E nevoie de multa persverenta si de multe telefoane numai ca sa afli de cine tine acest proiect european: de Primarie sau de Prefectura? Ambele institutii arunca "pisica" in curtea celeilate.

In final, la Primaria Capitalei, mereu altcineva "e mai in masura sa va vorbeasca despre asta". Si mereu acel altcineva "lipseste pana luni". Sau nu raspunde la telefon.

Si langa Obor, in sectorul 2, la liceul "Mihail Sadoveanu", Sanepid-ul a gasit hibe. Aici, insa, banii nu vin din Europa via Primaria Generala, ci de la primaria de sector. "Au venit cu inspectia exact cand noi eram in lucrari.

Etajul 3 era jupuit si mi-au zis, va dam avizul fara etajul 3 sau nu va dam deloc!", spune directoarea Sorina Cretu, care a ales sa mai astepte si reparatia etajului cu pricina. Tot ea spune ca s-au reparat sala de sport si sistemul de incalzire si s-au pus termopane. "Era si linoleumul rupt...

", da sa spuna si directoarea adjuncta de ce s-a pus piezis Sanepid-ul, dar sefa ei i-o taie scurt: "Eu gestionez discutiile astea, e treaba ta ce spui!"

Acum, la "Sadoveanu", porcul se ingrasa in ajunul deschiderii anului scolar: se vopseste de zor si se invarte cimentul cu spor. "Chiar acum o caut pe inspectoarea de la Sanepid, sa vina sa vada ca e gata tot si sa dea avizul. Eu n-aveam de unde sa stiu ca, in trei zile, primaria imi trimite 20 de mesteri!", ii merg lucrarile ca pe roate directoarei Sorina Cretu.