Microsoft a initiat un nou proces impotriva Comisiei Europene, aceasta fiind cea mai recenta miscare din batalia de lunga durata impotriva sanctiunilor antitrust impuse de CE.

Procesul initiat in fata Curtii Primei Instante din Luxembourg are scopul de a clarifica daca anumite protocoale software ale Microsoft trebuie facute publice ori mentinute secrete, ca proprietate intelectuala.

"Microsoft a depus o aplicatie pentru anularea deciziei CE la Curtea Primei Instante referitoare in mod special la problema licentelor pentru codul sursa al protocoalelor de comunicatii", a declarat miercuri un purtator de cuvant al companiei.

Problema a aparut in urma unei decizii din martie 2004 a Comisiei Europene care stabilea ca Microsoft a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata cu sistemul de operare Windows, care ar putea aduce prejudicii producatorilor rivali de servere work-group si de programe media-player.

Microsoft a platit o amenda record de 497 de milioane de euro si s-a conformat unor prevederi care priveau unele modificari aduse sistemului de operare Windows, dar decizia CE mai are inca surprize neplacute pentru companie.