Rapid, egal cu speranta

Rapid Bucuresti a terminat la egalitate, 1-1 (0-1), in deplasare, cu formatia olandeza Feyenoord Rotterdam, in prima mansa a turului I al Cupei UEFA la fotbal, un rezultat excelent care ii confera sanse considerabile de calificare in faza grupelor.

Gratie unui joc echilibrat, bine gandit tactic, giulestenii au anulat diferenta valorica, devenind, in acest moment, favoriti la calificarea in grupele competitiei.

Returul programat peste doua saptamani in Giulesti se anunta insa foarte dificil, mai ales ca Rapid s-a dovedit, de-a lungul anilor, experta in rezultate bune pe terenurile unor echipe cu nume (PSG si Vitesse), dar labila pe propriul teren.

Goluri pe gafe

Ambele goluri au fost marcate cu largul concurs al aparatorilor. Reusita lui Kuyt i-a avut ca autori morali pe liberoul Maftei si portarul Coman. Primul n-a stiut sa-l blocheze pe atacant la 20 de metri de poarta, lasandu-se usor depasit, in timp ce goalkeeper-ul a iesit stupid in afara careului, oferindu-i adversarului prilejul sa lobeze in poarta goala.

Penalty-ul din care a egalat Vasilache a fost acordat in urma unui hent prostesc comis de Greene.

Meciul

Feyenoord a deschis scorul prin Dirk Kuijt (40), la o mare greseala a portarului Coman, dar Ciprian Vasilache a egalat, din penalty, in min. 75.

Intr-o atmosfera stranie, din cauza lipsei spectatorilor, meciul a inceput intr-o tendinta de tatonare, accentuata si de ploaia aproape torentioala care a cazut pe toata durata partidei.

Prima sansa apare in tabara gazdelor, dar sutul lui Kuijt este respins de portarul Coman (9).

Ocaziile sunt rarisime, iar jocul se consuma intre cele doua careuri, Rapidul avand totusi o prima oportunitate, dar Ilyes a expediat un sut din vole (27), de la 20 de metri, dar la mare distanta peste poarta.

Feyenoord reuseste sa deschida scorul in min. 40, cand Kuijt lobeaza de la circa 25 de metri in poarta goala, profitand de iesirea complet nepotrivita a lui Coman: 1-0. Tot internationalul olandez are sansa de a marca din nou (43), dar sutul sau din unghi trece prin fata portii.

La reluare, D. Niculae (53) reia din pozitie dificila, din mijlocul careului, dar mult peste poarta, la centrarea lui Ilyes. Pardo raspunde imediat (55), dar sutul sau de la 16 metri, este prins de Coman. Niculae mai are o tentativa (59), de la distanta, dar nu il poate surprinde pe Lodewijks.

O buna sansa are S. Kalou (72), din lovitura libera de la 20 de metri, insa D. Coman scoate de la vinclu.

Vasilache aduce egalarea cu un sfert de ora inainte de final, dupa ce scoate un penalty (Greene plonjeaza pe minge ca un veritabil portar s nu primeste al doilea galben pentru hent) si tot el il transforma: 1-1 (75).

Rapid a rezistat bine, Feyenoord nereusind sa-si creeze ocazii. In ultimele secunde (90+2), M. Constantin si D. Coman au reusit sa-l blocheze bine pe Castellen.

Partida retur este programata pe 29 septembrie, in Giulesti.

Coincidenta

O stranie, dar fericita coincidenta a marcat partida de aseara.

Meciul Feyenoord-Rapid s-a disputat la 35 de ani fara o zi distanta de celebrul Feyenoord-UTA, consumat pe 16 septembrie 1970, in primul tur al Cupei Campionilor.

In urma cu 35 de ani, aradenii au terminat cu acelasi scor ca si aseara meciul de la Rotterdam, reusind apoi sa-i elimine pe olandezi, dupa 0-0 in Romania. A fost prima mare performanta a unei echipe romanesti de club, deoarece Feyenoord era, la acea ora, detinatoarea Cupei Campionilor Europeni.

Buget

Bugetul clubului olandez este, in acest sezon, de 20 de ori mai mare decat cel al Rapidului. Feyenoord a anuntat ca va cheltui 70 de milioane de euro, in timp ce giulestenii au declarat, inaintea campionatului, ca dispun de 3,5 milioane euro.

Atuuri

La meciul de aseara, Rapid a beneficiat de cateva importante atuuri conjuncturale. Feyenoord a fost lipsita de sustinerea fanilor (cei mai devotati din Olanda). Comisia de Disciplina a UEFA a hotarat ca meciul sa se dispute cu portile inchise din cauza incidentelor care au avut loc la meciul pierdut pe 24 februarie, in '16'-imile Cupei UEFA, 1-2 cu Sporting Lisabona.

Alt avantaj a fost ploaia torentiala abatuta asupra orasului, din aceasta cauza terenul si balonul devenind mai greu de controlat. In plus, cativa jucatori din echipa-gazda sunt pe picior de plecare, aproape de transferuri la echipe mai bogate din Anglia si Italia.

75 de invitati

In tribuna au luat loc si 75 de invitati pe care, conform protocolului, giulestenii au avut dreptul sa-i introduca pe stadion. Acestora li s-au adaugat si cateva zeci de olandezi facand parte din delegatia gazdelor. Zecile de mii de suporteri olandezi au fost nevoiti sa urmareasca jocul la televizor, risipiti prin pub-urile din Rotterdam.

Antrenorul Rapidului s-a pus la adapost

Egalul de aseara i-a usurat mult situatia lui Razvan Lucescu, antrenorul Rapidului. Startul ezitant din campionat a facut ca giulestenii sa se indeparteze mult de obiectivul initial, clasarea pe un loc de cupe europene.

'Dubla' cu Feyenoord reprezinta ultima sansa a lui Lucescu junior de a atinge unul dintre telurile initiale, respectiv calificarea in grupele Cupei UEFA. 'Evenimentul zilei' anunta inca de luni ca eliminarea ar echivala cu demiterea antrenorului.

Dupa evolutia si, mai ales, rezultatul de la Rotterdam, Razvan Lucescu va fi mult mai greu de inlocuit, chiar daca patronul George Copos si-a pierdut increderea in el.

La Rotterdam au evoluat echipele:

Feyenoord: 30-Patrick Lodewijks - 2-Alexander Östlund, 18-Serginho Greene, 4-André Bahia, 5-Pascal Bosschaart - 6-Hossam Ghaly, 17-Patrick Paauwe, 14-Sebastián Pardo (26-John Owoeri, 85) - 21-Salomon Kalou, 7-Dirk Kuijt (capitan), 19-Ali Boussaboun (28-Romeo Castelen, 68). Antrenor: Erwin Koeman.

Rapid: 1-Danut Coman - 23-Marius Constantin, 24-Vasile Maftei (capitan), 6-Ionut Rada - 9-Valentin Badoi, 17-Marius Maldarasanu, 11-Robert Ilyes, 10-Artiom Karamian (14-Dumitru Perja, 83) - 29-Mugurel Buga (13-Emil Dica, 88), 21-Daniel Niculae (7-Ciprian Vasilache, 69) - 28-Nicolae Constantin. Antrenor: Razvan Lucescu.

Stadion "De Kuip": cu portile inchise.

Arbitri: Vladimir Hrinak, la centru; Roman Csabay, Tomas Somolany, arbitri asistenti; Jozef Pavlik, arbitru de rezerva (toti din Slovacia).

Cartonase galbene: Rada (18), Greene (62) Pardo (72), Vasilache (84).