Diferentele flagrante dintre rezultatele furnizate recent de doua sondaje de opinie, realizate de Gallup si IMAS, au generat ieri un adevarat scandal. Societatea Academica Romana (SAR), condusa de Alina Mungiu-Pippidi, a fost acuzata ca a prezentat in mod denaturat rezultatele sondajului Gallup.

Potrivit cercetarii Gallup, Alianta PNL-PD ar fi votata de 52a din romani, in timp ce sondajul IMAS indica doar 43a voturi pentru Alianta. In prima faza, directorul Gallup, Olga Dezso, impreuna cu cel al IMAS, Mircea Kivu, au sustinut ca scorul de 52a cu care SAR a creditat Alianta PNL-PD nu este cel real, pentru ca a fost obtinut prin cumularea rezultatelor obtinute de cele doua partide separat.

Ulterior, Gallup a emis un comunicat impreuna cu SAR in care se precizeaza ca „nu exista nici o eroare sociologica, fiind o practica veche si incetatenita de a aduna la voturile unui candidat oficial, Alianta D.A in acest caz, si optiunile celor care spun ca ar vota cu partide componente ale Aliantei, dar care nu s-ar prezenta separat".

Directorul SAR, Alina Mungiu-Pippidi, insista ca „suspecte sunt mai degraba sondajele IMAS".

Lazaroiu: „E o mare gafa"

Contactat telefonic de „Evenimentul zilei", directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, spune ca, „sociologic, aceasta adunare este o mare gafa". „Asa ceva nu se face nicaieri. Voturile pentru Alianta au fost adunate, practic, de trei ori", sustine Lazaroiu. „Nu vreau sa spun ca SAR favorizeaza Alianta, ci doar ca nu ar mai trebui sa se ocupe de sondaje. Gallup este in culpa ca a acceptat varianta SAR", explica Lazaroiu.

PSD si SAR ameninta cu tribunalul

Scandalul nu s-a oprit aici. SAR a anuntat ca il va chema in instanta pe Viorel Hrebenciuc, pe motiv ca acesta a declarat, in cadrul unei emisiuni TV, ca sondajul Gallup a fost facut in luna iulie, dar a fost dat publicitatii in septembrie. In replica, reprezentantii PSD sar in ajutorul lui Hrebenciuc si vor depune plangere penala impotriva presedintelui Alina Mungiu, pentru fals si uz de fals.