Bugetul cercetarii va fi dublat de anul viitor, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu care a participat la deschiderea anului universitar la Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti.

Primul-ministru a declarat ca cercetarea sa fie finantata serios pentru ca Romania sa se poata ridica la nivelul statelor din Uniunea Europeana.

Bugetul alocat educatiei pe 2005 este sub 4% din PIB, din care fondurile alocate cercetarii sunt sub 1% din PIB.

In 2003 si 2004 s-a alocat cercetarii din fonduri bugetare doar 0,21% din PIB, in ciuda prevederilor Legii cercetarii ce prevad minimum 0,8%, a angajamentelor guvernului luate fata de Uniunea Europeana in 2002 de a creste acest procent la 1% pina in 2007 si a recomandarilor UNESCO pentru un nivel minim de 1%.

Numarul de cercetatori din Romania este in continua scadere caci majoritatea prefera sa lucreze in strainatate. Intre motive: salariile mici si lipsa conditiilor adecvate de lucru.

Salariul unui om de stiinta din Romania este, in general, in jur de 100 de euro pe luna, in timp ce in Occident un simplu doctorand cistiga in jur de 1.000 de euro pe luna, iar un cercetator cu experienta poate ajunge la un salariu de 5.000 de euro pe luna.