Romexterra discuta in prezent cu mari grupuri financiare din Europa si din Statele Unite posibilitatea vanzarii pachetului majoritar, dar si pe cea a listarii bancii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a declarat pentru "Averea" presedintele Romexterra, Adrian Radu. "Au aparut deja investitori straini, care nu au si isi doresc sa aiba prezenta in Romania. Ei vor pachetul majoritar.

Este vorba de institutii financiare puternice din Europa, in principal, dar exista un potential investitor si din Statele Unite", spune Adrian Radu. El sustine ca listarea bancii la BVB este un proces complex, inca studiat de cei mai importanti din cei 120.000 de actionari.

Daca decizia actionarilor va fi pozitiva, listarea nu va avea loc anul acesta, ci la anul. In ochii marilor finantatori, Romexterra reprezinta una dintre portile de intrare pe o piata inca virgina, sustine presedintele bancii.

Pentru a spori transparenta, banca a recurs la serviciile agentiei de rating Standard & Poor's (S&P), care a emis saptamana aceasta raportul final si a ancorat Romexterra de calificativul "B" cu "o perspectiva stabila". "Ratingul e o nota de incredere in afacere si asigura transparenta.

Este mult mai usoara listarea ulterioara pe o piata bursiera sau chiar vanzarea pachetului majoritar", ne-a declarat Florin Catu, directorul executiv al BAC Investment Bank, firma care a fost consultantul bancii romane in relatia cu S&P.

"Demersurile bancii pentru a obtine un rating au izvorat si din dorinta de a accesa mai usor finantari externe, din intentia de a lista banca, studiata in prezent de actionari", spune Radu.

El sustine ca pentru inceput Romexterra va cauta sa se imprumute pe piata internationala cu 25-30 de milioane de euro pentru a finanta creditarea in valuta atat a firmelor, cat si a segmentului de retail.

"In prezent Romexterra se numara printre bancile care pot oferi credite in valuta, tinand cont de recentele restrictii (impuse de BNR), intrucat nu am depasit limita (de 300% peste fondurile proprii). Mai avem fonduri disponibile, insa nu pentru mult timp", afirma Radu.

"Pana acum am tinut fondurile in valuta pentru a credita companiile, in timp ce persoanele fizice nu pot accesa decat credite in lei. Insa, odata cu accesarea unor linii de credit internationale, avem posibilitatea lansarii unor servicii de creditare a populatiei in valuta", spune presedintele Romexterra.

In prezent, circa 75% din activele bancii sunt indreptate catre segmentul corporatist, spune Radu. Ratingul de nivel B, cu o nota sub cel obtinut de cea mai mare banca romaneasca, BCR, careia i-a fost atribuita notarea BB, da posibilitatea oricarei banci sa se listeze pe Bursa, sa iasa la vanzare sau sa imprumute bani din strainatate, la costuri confortabile.

"Existenta unui rating este foarte importanta si din perspectiva asigurarii transparentei in studiul bancii, pentru oricine ar dori sa aiba relatii cu aceasta.

In plus, nu se mai pierde mult timp in efectuarea unor acte premergatoare (due-dilligence), in relatiile contractuale", adauga si Florin Citu, director general al BAC Investment Bank. "In plus, existenta unui rating permite oricarui analist sa aiba din start o imagine clara asupra bancii oricand doreste, mai ales daca aceasta este listata", spune Citu.

Odata cu listarea Romexterra, vor exista deja patru banci cotate, ceea ce va permite probabil si constructia unui indice pe acest segment, ne-a declarat presedintele BVB, Stere Framache.

"Faptul ca noi companii incearca listarea, si anul acesta am avut trei astfel de cazuri - Broker Cluj, Vrancart si Flamingo - se datoreaza motivului ca emitentii vad in BVB o piata credibila, care-i ajuta sa se finanteze, si totodata ajuta bursa in cresterea capitalizarii", spune Farmache.

"Listarea Romexterra conduce la consolidarea sectorului bancar, si, desi este prematur, s-ar permite constructia unui indice bazat pe acest sector la bursa", afirma presedintele BVB.

De altfel, in urma listarii, bancile BRD, Transilvania si Carpatica au cunoscut evolutii spectaculoase ale actiunilor, care au crescut in unele cazuri de10-20 de ori peste valoarea nominala. "Estimam ca reteaua Romexterra si pozitia de piata vor continua sa se dezvolte, ceea ce va permite bancii sa-si consolideze afacerea si veniturile", a afirmat Magar Kouyoumdjian, analist al S&P.

Evolutia calificativelor bancii Romexterra este constransa, insa, de pozitia generala a pietei romanesti, ca, de altfel, a tuturor bancilor, explica Florin Citu. Cand un finantator priveste catre o banca, in vederea acordarii unei linii de imprumut, banca romaneasca in cauza are portofoliul de imprumuturi in tara, deci si expunerea bancii la risc se afla tot in Romania.

Cele mai afectate de calificativul de tara, de cateva luni la un nivel stabil si recomandat investitorilor (investment grade) sunt bancile romanesti, intrucat cele straine imprumuta ratingul bancilor -mama, intr-o mare masura ( e vorba de imprumuturile pe termen lung, in special).

Pentru imprumuturile pe care vor sa le faca pe termen scurt, insa, pana si bancile straine cu sucursale locale sunt afectate de ratingul mai slab de tara, care le scumpeste liniile de finantare.

BancaTransilvania va primi in cateva saptamani un rating de la agentia Fitch, au declarat pentru "Averea" oficialii bancii. Transilvania se afla printre cele zece companii est-europene cele mai vizate pentru a fi preluate de grupuri occidentale, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Centrobank (RCB), divizia de investitii bancare a Raiffeisen Zentralbank.

Potrivit RCB, Banca Transilvania, cu o cota de piata de 3%, este vizata de cativa ani de catre institutiile occidentale de credit, insa conducerea considera ca o eventuala preluare nu va avea loc inainte de 2007.

In vreme ce Banca Transilvania nu are inca un rating acordat de o agentie specializata, Carpatica beneficiaza incepand cu luna august de calificativul "B2" din partea Moody's pentru depozitele in valuta pe termen lung si scurt, precum si ratingul "E plus" pentru soliditatea financiara a institutiei de credit. Toate cele trei calificative sunt insotite de perspectiva "stabila".

Ratingul "E plus" reflecta faptul ca banca are o retea tanara si de dimensiuni reduse, precum si sustinerea financiara de care aceasta beneficiaza din partea actionarilor.

Activele Romexterra au crescut cu 60% in primul semestru

Romexterra are in prezent fonduri proprii in valoare de 1.750 miliarde de lei vechi (circa 50 milioane de euro), circa 40 de sucursale si 725 de angajati. Pana la sfarsitul anului va mai deschide 2-3 sucursale, iar pana la sfarsitul lui 2006 va investi in alte 23 de sucursale, spune Radu.

Activele bancii au crescut in prima jumatate a acestui an cu 59,2% fata de aceeasi perioada a anului 2004, la 708,19 milioane lei (circa 196 milioane de euro).

In acelasi timp, profitul brut al bancii a avansat cu 114%, la 9,58 milioane de lei (2,66 milioane de euro) in primele sase luni. Romexterra Bank a lansat in acest an un credit pentru nevoi personale, cu limita maxima de 5.000 de euro si, respectiv 30.000 de euro. Plafonul urmeaza sa fie majorat, in viitor, la 100.000 de euro.

Potrivit S&P, Romexterra este o banca comerciala de mici dimensiuni, care se pozitioneaza in primele 20 de institutii de credit din Romania, cu o cota de piata de circa 1%.