Frica este inceputul intelepciunii, ne invata Biblia. Autoritatile insa isi propun sa ne prosteasca in fata. Prima lor grija nu e rezolvarea problemei, ci panica.

Sa nu speriem populatia, se roaga ministrii, cu premierul in frunte, de presa, in loc sa indemne, barbateste, la sacrificiul suprem: romani, spalati-va pe maini cu apa si sapun! Epidemia de gripa aviara a putut fi restrictionata in Asia, in Rusia si Kazahstan. De ce n-am reusi sa-i limitam evolutia aici, in Romania? O prima conditie este lipsa masurilor preventive.

La asta, autoritatile se pricep foarte bine. Primele semnale au venit din 2004, evident, degeaba. Chiar de atunci se stia ca virusul e transmis de pasarile migratoare, la fel cum omul duce virusul SARS cu el, dintr-un aeroport in altul. N-o fi barza Boeing, dar un exemplar marcat in Mures a fost observat, patru zile mai tarziu, taman in Siria.

Cum perioada de incubatie poate ajunge si la o saptamana, ce-i Novosibirsk, ce-i Jurilovca? Dar ce sa faca specialistii de la Ministerul Agriculturii: sa opreasca stolurile in vama, ca pe TIR-uri?

Nemtii si olandezii au avut alte solutii: inca din vara au informat despre pericol, au instruit inspectorii si populatia, astfel incat, la inceputul migratiilor, pasarile domestice erau toate inchise in cotet.

Metoda aleasa de "specialistii" romani e verificata din timpul razboiului, cand bucurestenii se aparau de bombardamente cu rugaciunea "Du-i, Doamne, la Ploiesti!". Nu e o metoda sigura pentru fermierii bombardati de ratele gripate, dar e atat de comoda pentru functionari, care nu-si pierd concediile mergand din poarta-n poarta.

In octombrie, pe secretarul de stat Vasile Lupu il durea in aripa de riscuri, prea preocupat fiind cu organizarea propriei nunti.

Cum sa inteleaga taranii ca-i groasa rau, vineri, la ora 19, cand pana vineri, la ora 14, cei care auzisera ceva despre gripa aviara aflasera ca nu-i nici un pericol? Normal ca nimeni nu-si tine pasarile inchise, iar gospodarii sar cu toporul cand vine Sanepidul sa le omoare gastele.

Daca tot nu au pregatit din vreme opinia publica sa accepte aceste masuri, autoritatile ar trebui sa fie multumite daca lumea le pune in practica de frica imbolnavirilor.

In fond, ce se cere: igiena, izolarea animalelor si acceptarea vaccinarii antigripale? Admitand ca s-ar crea panica aia de care se tot feresc autoritatile, ce-o sa fie: pleaca lumea in bejenie, izbucnesc revolte, isi dau oamenii in cap unul altuia?

De fapt, panica-i in ministere, iar tehnocratilor si demnitarilor care au stat degeaba, pana-n al 12-lea ceas, li s-a facut pielea ca gainilor din Cearmurlia.

Din fericire, mai avem o luna sau doua pana vor aparea primele cazuri de gripa umana. Gripa aviara ne afecteaza de acum economia si ar putea duce la pierderi de vieti omenesti, dar, din experienta altor tari, ea nu se extinde pe scara larga la oameni.

Insa, daca un pacient cu gripa-gripa se contamineaza cu virusul influentei aviare, virusul mutant poate declansa o pandemie care va face milioane de victime, la nivel planetar.

Asa au pornit si gripa spaniola, si cea asiatica. Ar fi nedrept ca o eventuala tragedie sa ramana in istorie ca "gripa romaneasca", cand ar trebui sa i se spuna Gripa Flutur sau Pandemia Lupu.