Procurorul Gheorghe Muscalu, fostul sef al Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului din cadrul Parchetului General, este cercetat din nou pentru deconspirarea identitatii unui martor in dosarul care-l viza pe fiul magnatului Ion Tiriac. Si asta pentru ca procurorii care l-au anchetat initial „au uitat" sa verifice si acest aspect.

Pe de alta parte, Muscalu si fosta lui subalterna, Corina Gheorghisan, au scapat de acuzatiile potrivit carora ar fi sustras probe pentru a-l favoriza pe Tiriac jr.

„Corb la corb nu-si scoate ochii"

La inceputul lunii mai a acestui an, Consiliul Superior al Magistraturii aproba concluziile unui raport inaintat de Directia Inspectiei Judiciare a institutiei.

Documentul stabilea ca, in dosarul „Cocaina pentru VIP-uri", procurorii Gheorghe Muscalu si Corina Gheorghisan au facut o „selectie a probelor", astfel incat Ion Alexandru Tiriac sa scape cu o pedeapsa cat mai mica. Acelasi raport arata foarte clar ca cei doi magistrati au sustras de la dosar nu mai putin de zece acte procedurale care-l incriminau pe fiul omului de afaceri Ion Tiriac.

Odata insusite concluziile raportului, CSM a dispus ca ambii procurori sa fie cercetati penal pentru favorizarea infractorului. Mai mult, Muscalu era acuzat si de divulgarea identitatii unui martor sub acoperire.

Astfel, potrivit legii, cauza „Muscalu-Gheorghisan" s-a reintors la Parchetul General, fiind repartizata procurorului Ion Adam din cadrul Directiei de urmarire penala si criminalistica.

La sfarsitul lunii august, Adam a finalizat investigatiile. Concluzia a fost previzibila: „Neinceperea urmaririi penale privind pe Gheorghe Muscalu si Corina Gheorghisan". In fapt, procurorul Ion Adam a verificat numai ceea ce fostul sef al DIICOT si subalterna sa au sustinut pe tot parcursul anchetei.

Si anume, ca probele de la dosar „nu au fost sustrase sau distruse, ci au fost depuse in alte cauze penale derivate din dosarul „Cocaina pentru VIP-uri"".

Niciuna dintre concluziile anchetei nu se referea insa si la faptul ca Gheorghe Muscalu a deconspirat un martor sub acoperire. Si asta pentru ca procurorul Adam „a uitat" sa mai verifice si acest aspect.

Investigatia trebuie reluata

Rezolutia de neincepere a urmaririi penale data de Ion Adam a ajuns in final pe masa sefului sau, Gheorghe Draghici.

Analizand concluziile anchetei, acesta din urma constata ca „solutia procurorului Adam, care vizeaza aspectul privind comiterea unei infractiuni prevazuta de Legea protectiei martorilor, este nelegala".

In consecinta, Draghici a admis ca Muscalu si Gheorghisan nu au sustras probe de la dosarul lui Tiriac jr. si a hotarat ca fostul sef al DIICOT sa fie cercetat din nou, de aceasta data numai pentru infractiunea de divulgare a identitatii unui martor sub acoperire.

La inceputul acestui an, ministrul justitiei, Monica Macovei, a formulat o plangere penala impotriva procurorului Gheorghe Muscalu. Si asta dupa ce acesta a facut public numele unui martor sub acoperire, creand un precedent periculos.

Era vorba de Radu Eugen Nastase, principalul martor al acuzarii impotriva lui Ion Alexandru Tiriac, in dosarul in care acesta era acuzat de trafic si consum de droguri. In fata anchetatorilor, Nastase a sustinut ca i-a vandut droguri nepotului presedintelui FRF, Robert Sandu, care i le-a livrat apoi lui Tiriac jr.

De curand, el a sustinut ca marturiile nu i-au fost luate in seama de instanta care l-a achitat pe fiul magnatului Ion Tiriac. Mai mult, o ancheta facuta de CSM a constatat ca „exista dubii" asupra datei la care procurorul Muscalu a dispus scoaterea lui Eugen Nastase din programul de protectie a martorilor.