Italia ar putea fi prima tara va ratifica tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Premierul Calin Popescu Tariceanu a primit aceasta asigurare atat din partea ministrului de externe italian, cat si din partea omologului sau, Silvio Berlusconi.

In stilul sau caracteristic, Berlusconi i-a explicat lui Tariceanu- aflat in vizita la Roma - de ce aderarea Romaniei nu trebuie amanata.

Berlusconi: "Intentionez, dupa 1 ianuarie 2007, sa-i prezint un fel de decont primului ministru pentru ca am fost avocatul Romaniei si va trebui sa imi prezinte si cel putin o fata foarte frumoasa din Romania. Iata un motiv in plus ca sa nu amanam aderarea".

Mai in gluma, mai in serios, Berlusconi a reiterat dorinta Italiei ca Romania sa fie tara membra a Uniunii Europene. Tratatul de aderare fost aprobat de guvernul italian, iar acum se afla in dezbaterea Senatului, urmand ca, in scurt timp, sa ajunga si pe masa deputatilor.

La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat:"Sunt convins ca ratificarea tratatului va fi un semnal politic extrem de important, de puternic, pentru toate statele membre".

Tariceanu a discutat cu oficialii italieni si despre schimburile comerciale. Premierul a incercat sa-i covinga pe marii investitori sa includa in planurile lor si Romania.