Sa pornim de la un caz real: acum cativa ani, un important procuror iesean a vrut sa faca o reconstituire. Fusese arestat un tanar care incercase sa treaca Prutul inot spre Republica Moldova. Din initiativa procurorului in cauza, tanarul arestat a fost pus sa sara din nou in apele raului. A sarit si a disparut, reusind sa ajunga pe celalalt mal.

Ceea ce nu putuse face pe ascuns a reusit sa realizeze sub ochii vigilenti ai politistilor si procurorilor. Episodul este demn de filmele cu prosti. Din pacate, face parte din serialul „viata bate filmul". Cunoscand Romania, nu va veti mira sa aflati ca acel procuror a fost promovat, ajungand ulterior intr-o foarte importanta functie in cadrul PNA. Ca el mai sunt zeci, poate sute.

Am relatat acest caz pentru ca sa inteleaga si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii de ce fug acum procurorii din Parchete si judecatorii din instante. Domnul Lupascu se plange de ceva vreme ca magistratii parasesc sistemul, dar refuza sa analizeze cauzele. In schimb o declara vinovata de toate relele pe Monica Macovei.

Intr-un fel, presedintele CSM are dreptate: noile reglementari introduse de ministrul justitiei, consecventa in aplicarea cerintelor europene si curajul de a-i revoca pe procurorii ineficienti au starnit un adevarat tsunami prin Parchete. Problema reala este insa tot a doamnei Macovei, care nu poate gasi dintr-odata atatia magistrati capabili si cinstiti cati are nevoie.

Nu afirmam ca nu am avea deloc astfel de magistrati, doar ca nu avem destui in acest moment.

In asteptarea „noului val" din magistratura, vechea garda se apara cu furie. S-a inchis intr-un turn pe care l-a botezat independenta justitiei si a tras toate obloanele spre exterior. Orice incercare de aducere a practicilor Parchetelor si instantelor la standarde europene este infierata ca amestec in treburile justitiei.

Membrii CSM sunt orbi si surzi la sondajele de opinie care arata constant, de ani buni, ca populatia nu are incredere in justitie. Nu inteleg in ruptul capului cat de important este ca oamenii sa perceapa ca magistratii fac intr-adevar dreptate si sa-i respecte pentru aceasta.

Cati procurori si judecatori se bucura oare de respect din partea cetatenilor in Romania? Cum pot justifica magistratii ratarea proceselor in cazuri de coruptie din cauza unor vicii de procedura, cum s-a intamplat de curand in dosarul Electrica Banat? Nu stim deocamdata sa fi sanctionat CSM in vreun fel aceste neglijente cu consecinte dezastruoase.

Stim insa, si ne ingrozim, ca aderarea noastra in 2007 depinde tocmai de ei, de judecatorii si procurorii care resping reformele. Un exemplu recent este recomandarea din raportul lui Olli Rehn, privind necesitatea ca membrii CSM sa opteze pentru activitate permanenta in cadrul acestui for, cumulul de mandate punand problema eficientei si a conflictului de interese in materie disciplinara.

Cum o sa sanctioneze un presedinte de instanta, care este si membru CSM, o neregula sau ilegalitate produsa chiar in instanta pe care o conduce? Separarea celor doua calitati fusese prevazuta in pachetul de legi inaintat in vara de guvern, dar eliminata de Curtea Constitutionala la sesizarea CSM. Cazul da masura rezistentei breslei magistratilor la procesul de europenizare.

Aceeasi rezistenta se manifesta in protejarea magistratilor ineficienti si dubiosi: in momentul in care ministrul propune revocarea lor, CSM ii transfera sau ii pensioneaza. Breasla, devenita casta, nu accepta responsabilizarea pe care o cere imperativ UE.

Nu este de mirare in aceste conditii ca nu avem niciun dosar de mare coruptie in faza de investigare. Abia acum noua echipa de la DNA aduna probe, dupa ce fostii conducatori ai PNA au avut tot timpul sa le ascunda, daca au vrut. Am vazut cum se poate face acest lucru, cu impunitate, in dosarul lui Ion Alexandru Tiriac.

Magistratii nostri par insa anesteziati si incapabili sa inteleaga ca tavalugul european vine peste ei. Incepand din ianuarie, inspectorii UE vor descinde in Parchete si instante. Stim ca, in urma inspectiilor similare efectuate in vara in Bulgaria, 900 de judecatori de instructie din tara vecina si prietena au demisionat.

Nu stim cum va reactiona un corp de magistrati reticent si inchis in sine la confruntarea cu rigorile europene, dar ii asteptam cu mult drag pe inspectorii de la Bruxelles.