Procurorul general al DNA, Daniel Morar, a afirmat in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, ca DNA are zeci de dosare in lucru care privesc infractiuni economico-financiare care depasesc un million de euro. Aceste dosare privesc privatizarile unor societati, restituirea unor imobile, contracte de concesiune sau de achizitii publice.

"Sunt dosare care intra acum de la Curtea de Conturi, de la Garda Financiara, de la Oficiul de Spalare a Banilor, dar sunt si dosare care ne vin prin declinare de competenta de la parchetele de pe langa instante, in special de la DICO, Directia de Investigare a Crimei Organizate, pentru ca s-a modificat competenta", a declarat Daniel Morar.

Intrebat care este dosarul cu cea mai mare frauda, Daniel Morar a raspuns ca "este unul cu un prejudiciu de peste 2 milioane de euro, dar avem unul in faza premergatoare cu o suma mult mai mare, intre 15 si 20 de milioane de euro".

La inceputul lui 2006 incepe judecarea a trei dosare penale in care sunt implicati fosti si actuali parlamentari

Un dosar care-l priveste pe un parlamentar e catalogat drept un dosar de mare coruptie, a declarat procurorul general al DNA, Daniel Morar, in emisiunea Romania la Raport.

"Sunt trei dosare in care este inceputa urmarirea penala impotriva unor parlamentari actuali si fosti. La doi dintre acestia le-a fost adusa la cunostinta invinuirea, Ioan Savu si Mihai Sireteanu. Mai este un al treilea caruia nu i-a fost adusa la cunostinta.

24.23 Sunt cercetati pentru fapte assimilate infractiunilor de coruptie, adica fraude legate de achizitiile publice, de traffic de influenta sau exercitarea unor activitati incompatibile cu statutul de la un anumit moment", a declarat Daniel Morar.

Potrivit procurorului, aceste dosare pot fi solutionate in cel mult doua luni.

La DNA sunt dosare de coruptie nelucrate de aproape o jumatate de an

Procurorul general al DNA, Daniel Morar, a spus ca 25 de dosare sunt in faza actelor premergatoare de cercetare. O parte din acestea au fost formate la vechiul PNA si declinate Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar 8 dintre ele se afla in acelasi stadiu de lucru ca in urma cu 5 luni.

"Cum le-am trimis noi, cum le-a trimis PNA la Parchetul General, asa le-am si primit dupa 5 luni de zile. Dosarele sunt acolo. Nu am cum sa prezint intr-un termen scurt rezultate consistente in instrumentarea acestor dosare. Deci dosarele sunt intr-o faza incipienta", a declarat Daniel Morar.

Procurorul general al DNA a mentionat ca alte 17 dosare se afla in cercetari. Acestea sunt dosare incepute in perioada mai-octombrie 2005, unele avand administrate acte premergatoare.

Monica Macovei are deja inlocuitori pentru procurorii revocati

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat ca cei doi procurori demisi, Gheorghe Draghici si Nicolae Andrei, sunt vinovati pentru nesolutionarea a 8 dosare privind anchetarea unor parlamentari si nu 28 asa cum gresit a fost preluat de presa. "E vorba si de alte mari nereguli.

Adica dosare vechi, reinregistrate cu numere noi ca sa para ca sunt noi si dosare restituite neinregistrate deloc", a afirmat Monica Macovei.

Ministrul Justitiei a declarat ca, in cazul in care CSM nu se va autosesiza si nu va incepe o cercetare disciplinara, va cere special acest lucru. In plus, ministrul spune ca nici subalternii celor doi nu sunt absolviti de vina si va extinde raspunderea disciplinara si asupra acestora.

Monica Macovei nu a putut sa spuna daca aceasta situatie este generala sau nu, dar a promis ca va divulga neregulile gasite in Procuratura pe masura ce la va descoperi.

"La Sectia de Supraveghere a Activitatii de Cercetare din vreo 280 de dosare solutionate in 2005, in prima jumatate, 260 si ceva, deci aproape toate, au fost solutionate prin declinare", a comentat Monica Macovei.

Ea sustine ca saptamana viitoare va cere CSM avizul pentru inlocuirea procurorilor demisi.