Banca centrala si-a modificat politica pe termen scurt si a trecut la absorbtia unor volume mai ridicate din piata monetara, la randamente de aproximativ 7,5% pe an.

In ultima luna de toamna, pe piata depozitelor bacare la termen in lei dobanzile au continuat sa scada ajungand la niveluri de-a dreptul ilare (cu toate ca nu e nimic amuzant in a primi dobanzi mai mici decat inflatia, ci dimpotriva).

Astfel, desi banca centrala si-a modificat putin politica pe termen scurt, procedand la absorbtia unor volume mai ridicate de lichiditati la dobanzi in crestere, bancile comerciale nu s-au grabit deloc sa-si ajusteze, la randul lor, in sens ascendent dobanzile platite pentru depozitele atrase de la populatie si nici nu dau semne ca ar fi dispuse sa o faca in viitorul apropiat.

Cum licitatii de tiluri de stat nu s-au mai tinut de la sfarsitul lunii septembrie, pentru ca momentan Ministerul Finantelor Publice nu prea mai are nevoie sa atraga fonduri de pe piata interna, romanii au ramas fara prea multe alternative viabile de a-si plasa economiile in conditiile unui risc scazut.

Exista, desigur, o piata a obligatiunilor municipale si corporative tranzactionate prin Bursa de Valori Bucuresti, dar aici tranzactiile sunt foarte rare, pentru ca nu prea exista vanzatori dispusi sa cedeze din titlurile detinute in portofoliu, constienti fiind ca ulterior nu vor gasi oportunitati similare prin prisma raportului rentabilitate/risk.

Cititi articolul integral in revista Banii Nostri