De la 1 ianuarie 2006, prefectii devin inalti functionari publici si daca vor vrea sa ramana in functie trebuie sa demisioneze din partid, prevede proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.340/2004 privind institutia prefectului adoptata in sedinta de guvern de miercuri.

Proiectul reglementeaza si conditiile de desfasurare a examenului de atestare in functiile publice de prefect si subprefect, precum si conditiile de participare la acest examen.

Potrivit actului normativ, prefectii si subprefectii aflati acum in functie pot fi mentinuti dupa 1 ianuarie 2006 daca renunta la cariera politica si daca promoveaza examenul de atestare pe post.

Examenul de atestare este gestionat de catre Comisia de recrutare a inaltilor functionari publici, urmand ca recrutarile ulterioare sa se realizeze printr-un concurs la nivel national.

Prefectii si subprefectii vor fi numiti in functie de Guvern, dintre membrii corpului inaltilor functionari publici.

Secretarii generali ai prefecturilor, aflati in functie la 31 decembrie 2005, dupa ce vor promova concursul organizat, vor fi numiti in functia de subprefect.

Din 1 ianuarie 2006, functia publica de secretar general al prefecturii se transforma in functia publica de subprefect.

Prefectul va fi astfel ajutat in munca sa de doi subprefecti, iar in Bucuresti de trei subprefecti.

Pana acum prefectii din Dambovita, Caras, Arad si Ilfov au spus ca vor sa ramana in partid, deci vor trebui schimbati din functie.