Raportul Moscovici asupra stadiului pregatirii Romaniei pentru aderarea la UE a fost adoptat, ieri, fara probleme, in plenul Parlamentului de la Strasbourg.

Documentul contine aprecieri in general obiective si apreciaza ca aderarea la 1 ianuarie 2007 ar fi inca posibila, cu conditia accelerarii reformelor in binecunoscutele domenii ale reformei administratiei publice, justitiei si luptei impotriva coruptiei.

Textul remarca „ameliorari semnificative" in rastimpul scurs de la ultima evaluare, insa avertizeaza ca „in anumite domenii, progresele n-au fost satisfacatoare, Romania trebuind sa ia masuri imediate pentru a remedia aceste lacune".

Este exprimata „ingrijorarea provocata de intarzierile persistente in mai multe domenii, printre care ameliorarea capacitatii administrative, lupta impotriva coruptiei si aplicarea acquisului comunitar in anumite sectoare agricole, in domeniul achizitiilor publice si in cel al protectiei mediului".

Parlamentul European reaminteste ca va fi asociat la decizia activarii clauzei de salvgardare, in cazul in care se va considera necesara recurgerea la aceasta masura pentru amanarea cu un an a aderarii.

In acelasi timp, legislativul european reafirma ca aderarea Romaniei la UE este un obiectiv comun al Uniunii, aceasta aderare (impreuna cu cea a Bulgariei) incheind cel de-al cincilea val de extindere inceput cu primele zece state primite anul trecut.

Odata cu textul propriu-zis au fost adoptate si cateva dintre numeroasele amendamente propuse de parlamentarii europeni in ultimele saptamani, amendamente supuse unor nenumarate discutii si negocieri in grupurile politice.

Unul dintre ele cere „adoptarea unor masuri suplimentare pentru protectia minoritatii maghiare, in concordanta cu principiile subsidiaritatii si autonomiei culturale" si invita Guvernul de la Bucuresti „sa sustina pe deplin ameliorarea nivelului educatiei pentru minoritatea maghiara, punand la dispozitie resursele financiare cerute de aceasta".

Cititi articolul integral in Gandul