Romania nu intentioneaza sa modifice legislatia in vigoare privind adoptiile internationale, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu.

Declaratia vine dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu ii ceruse ministrului de externe sa prezinte punctul de vedere oficial al Executivului in problema adoptiilor internationale, in urma afirmatiei lui Maura Harty, adjunct al secretarului de Stat pentru afaceri consulare care a reclamat "lipsa de transparenta" in analizarea dosarelor depuse.

Maura Harty a declarat ca dezvoltarea copiilor aflati in institutii de plasament este serios afectata pentru ca autoritatile romane nu le da sansa sa beneficieze de o familie adoptiva in SUA.

Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca punctul de vedere este definitiv si ca Executivul de la Bucuresti nu se va abate de la aceasta pozitie.

Ungureanu a prezentat si situatia celor 1.100 de dosare de adoptie depuse in perioada 2001-2004, inainte de intrarea in vigoare a Legii 273/2004 care interzice adoptiile internationale, aflate in lucru in cadrul uni grup interministerial.

Potrivit ministrului au fost solutionate 369 de dosare si nu a fost identificat nici un caz care sa faca obiectul unei adoptii internationale potrivit legislatiei in vigoare si Conventiei internationale privind protectia copilului.

Analiza celor 1.100 de dosare de adoptii fi incheiata pana la sfarsitul primului semestru din 2006, cand Oficiul National pentru Adoptii va prezenta un raport final detaliat pe fiecare caz in parte, a nuntat Ungureanu.

La preluarea functiei de ambasador al SUA in Romania, Nicholas Taubman preciza ca Statele Unite au cerut guvernului roman sa isi reconsidere pozitia cu privire la acei copii care au urmau sa fie adoptati inainte de promulgarea legii care interzice adoptiile internationale.

Acesta spunea ca autoritatile romane ar trebui sa le permita copiilor institutionalizati sa ajunga in familiile americane care doresc sa-i infieze.