Mai multe proiecte investitionale semnificative, cu o valoare ce depaseste 200 milioane de euro, posibile generatoare a sute de locuri de munca, au luat drumul altor tari din regiune sau sunt blocate. Investitorii in cauza au invocat in special probleme legate de achizitia de terenuri si de alte facilitati, precum racordarea la utilitati si reduceri la plata taxelor locale.

De altfel, pentru 2005, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a previzionat un volum total al investitiilor straine directe de 3,2 - 3,8 miliarde de euro, cu 20 la suta mai mici decat volumul din 2004.

Montupet a ales Ruse in locul Clujului

Compania franceza Montupet, producatoare de componente auto, anunta la inceputul anului ca intentioneaza sa construiasca o unitate de productie la Cluj, investitia totala urmand a se cifra la aproximativ 120 milioane de euro.

Dupa cinci luni, investitorul a anuntat ca nu va mai investi la Cluj, ci in Bulgaria, la Ruse, din cauza ca nu s-a putut ajunge la un acord cu reprezentantii Consiliului Judetean in privinta achizitiei terenului necesar fabricii. Acestia ar fi avut pretentii nefondat de mari si o viteza, de reactie prea mica.

Aceasta proasta administrare a proiectului investitional a atras atentia primului-ministru, care a dat ordin sa se verifice de ce Montupet a renuntat la investitia de la Cluj.

Autocamioane MAN - Made in Poland, nu in Romania

Un alt proiect de investitii, cu o valoare de 40 milioane de euro, a luat drumul Poloniei, dupa ce reprezentantii companiei avusesera in vedere si Romania pentru amplasarea unei noi unitati de asamblare. Este vorba despre producatorul german de autocamioane MAN, care a conditionat realizarea investitiei de gasirea unei suprafete utile de 150 de hectare.

Singurul oras care a oferit acest spatiu dotat cu utilitati a fost Aradul, aceasta oferta nefiind suficienta pentru atragerea investitiei. Investitorii au plecat in cele din urma, unul dintre motivele invocate fiind rata scazuta a somajului, care ar fi putut duce la incapacitatea de acoperire a necesarului de 3.000 de angajati.

Alte 23 milioane de euro pierdute

Si producatorul francez de electrocasnice, Elcobrandts a renuntat la jumatatea anului 2005 la investitia de 23 milioane de euro, ce urma sa fie realizata la Dragomiresti, langa Bucuresti. Se pare ca motivul acestui renunt este preluarea companiei de catre compania spaniola Fagor, care a decis mutarea proiectului in Polonia unde i s-au oferit facilitati superioare celor din Romania.

Fabrica ar fi produs 350.000 de masini de spalat anual, numarul total de noi locuri de munca fiind estimat la 800.

Cititi articolul integral in Adevarul