Premierul israelian Ariel Sharon se zbatea ieri intre viata si moarte in urma unui accident vascular cerebral suferit miercuri seara, fiind internat la Spitalul Hadassah din Ierusalim. El a fost supus la doua interventii chirurgicale pentru stoparea unei masive hemoragii cerebrale.

Data fiind varsta inaintata, 77 de ani, dar si faptul ca este supraponderal si sufera de hipertensiune, sansele sale de supravietuire sunt destul de mici. Chiar daca va scapa cu viata, este putin probabil ca va mai putea fi activ din punct de vedere politic, mai ales ca unii medici declarau ieri, sub rezerva anonimatului, ca accidentul a produs leziuni cerebrale serioase.

Sharon, care mai suferise un accident cerebral minor pe 18 decembrie, era programat ieri pentru o interventie chirurgicala menita a repara o mica gaura in inima descoperita luna trecuta. In perspectiva operatiei, el plecase miercuri la ferma sa din desertul Negev sa se odihneasca, insa pe la ora 21.00 s-a simtit rau. A fost imbarcat intr-o ambulanta.

Pe drum spre Ierusalim, starea sa s-a deteriorat, premierul ajungand la spital aproape inconstient, paralizat de la brau in jos si cu grave dificultati de respiratie, motiv pentru care a fost conectat la un respirator artificial. Doctorii au descoperit o hemoragie cerebrala importanta.

Prima interventie chirurgicala, care a durat circa sase ore, nu a reusit sa opreasca hemoragia, astfel ca a fost dus din nou in sala de operatii. Dupa a doua interventie, hemoragia s-a oprit, pacientul fiind dus la terapie intensiva.

Doctorii au decis sa-l tina sub sedative, intr-o stare de coma profunda, cel putin 24 de ore, astfel incat presiunea la nivel cerebral sa fie cat mai mica si pacientul sa aiba sanse mai bune de refacere.

Interimat si incertitudini

Prerogativele functiei de prim-ministru au fost preluate de vicepremieul Ehud Olmert, in varsta de 60 ani, fost primar al Ierusalimului.

Legea prevede ca, in cazul in care primul-ministru este in incapacitate de a-si exercita functia, vicepremierul asigura interimatul timp de 100 de zile, dupa care, teoretic, presedintele tarii trebuie sa incredinteze unuia dintre deputati sarcina de a forma un nou cabinet. Este neclar ce se va intampla in Israel, in conditiile in care alegerile sunt programate pentru 28 martie.

Ministrul transportului, Meir Cheert, declara ieri ca alegerile se vor tine la data prevazuta, apreciind ca amanarea lor ar duce la o perioada de instabilitate „care nu este de dorit". Olmert a prezidat ieri dimineata, intr-o atmosfera sumbra, o prima sedinta de guvern la care scaunul lui Sharon a ramas neocupat.

Sanse mici de refacere

Hemoragiile cerebrale au consecinte greu de prevazut, care merg de la vindecarea cvasicompleta la deces. Determinante sunt zona din creier afectata si viteza cu care se intervine pentru a stopa hemoragia. Potrivit statisticilor, un sfert din persoanele care sufera un accident vascular cerebral decedeaza, jumatate raman handicapati, iar restul isi revin fara sechele aparente.

Nu exista, deocamdata, un tratament specific, insa recent a fost testat un medicament continand un factor de coagulare, iar rezultatele au fost favorabile.

De la buldozer la remorcher

Ariel Sharon, pe numele sau adevarat Arik Scheinerman, s-a nascut pe 26 februarie 1928, intr-o familie de imigranti rusi, in chibutul Kfar Malal, la nord de Tel Aviv. Inca din anii adolescentei se alatura organizatiei militare secrete evreiesti Haganah.

A luptat in razboiul de independenta din 1948-1949, iar in anii ‘50 conduce cu succes mai multe operatiuni militare de represalii impotriva trupelor egiptene stationate in Gaza.

Dupa o cariera militara stralucita, in decembrie 1973, devine unul dintre fondatorii partidului Likud si este ales pentru prima oara deputat in Knesset.

Intre 1977-1981 este ministru al agriculturii, calitate in care lanseaza colonizarea intensiva a teritoriilor palestiniene ocupate, Cisiordania si Fasia Gaza. In perioada 1981-1983 este ministru al apararii.

Revenirea sa politica se produce in 1999, cand devine liderul Likud. La 28 septembrie 2000, Ariel Sharon reafirma suveranitatea Israelului asupra locurilor sfinte, ceea ce declanseaza a doua Intifada. Criza il determina pe premierul laburist Ehud Barak sa demisioneze si Sharon devine candidatul Likud la alegerile de la 6 februarie 2001, pe care le si castiga. In 2003, castiga din nou alegerile anticipate.

La 8 februarie 2005, in cursul summitului israeliano-palestinian de la Sharm el-Sheikh (Egipt), Sharon si liderul palestinian Mahmud Abbas anunta instituirea unui armistitiu. La 17 august, Israelul incepe retragerea unilaterala din Fasia Gaza, care se incheie in septembrie.

Casatorit cu doua brasovence surori

Putini stiu ca Ariel Sharon a fost casatorit cu doua brasovence, surori. Prima sotie i-a fost Margolit, care a murit intr-un accident de masina, iar a doua a fost Lily, sora acesteia, care a murit de cancer. Presa de scandal din Israel a insinuat ca idila dintre Lily si Ariel a inceput inainte de moartea primei sotii.

In 1988, Ariel si Lily Sharon au vizitat timp de doua zile comunitatea evreiasca din Brasov. Au fost si la Sinagoga de pe Strada Poarta Schei. Tiberiu Roth, presedintele Comunitatii Evreiesti din Brasov, i-a cunoscut pe cei doi. Multi evrei isi amintesc de acea vizita si de Lily Sharon ca de o doamna amabila, comunicativa.

Ea a fost considerata un fel de eminenta cenusie, mana dreapta a sotului sau. Impreuna cu familia, a parasit Brasovul si a emigrat in Israel la inceputul anilor ‘50. A studiat la Institutul de Arta „Avni" si a fost o pictorita apreciata. Iubea muzica si a ajutat multi artisti tineri emigrati din URSS sa se

afirme in Israel. Ariel Sharon s-a casatorit cu Lily in 1963. Aceasta si-a sprijinit sotul in cariera pe toate caile. A avut grija de ferma familiei, Havat Hashikmim, din estul Israelului. Dupa ce s-a imbolnavit de cancer, a fost tratata in SUA si apoi in Israel si a murit la 63 de ani, pe 25 martie 2000. S-a stins din viata inconjurata de sotul ei si de cei doi copii, Omri si Gilad. La ceremonia funerara au luat parte 3.000 de politicieni si diplomati.

Articol integral in Evenimentul zilei