Sedinta bursiera de marti consemnat evolutii negative pe toate palierele bursei. Inca de la deschidere vanzatorii au dominat piata, totalul tranzactiilor insumand 70 de milioane RON. Si pe pietele din regiune au avut loc astazi scaderi, de circa 1-2%, desi acestea nu au cunoscut de la inceputul anului cresterile de la noi.

In general, titlurile lichide au acumulat in sedinta de astazi scaderi de 4-6%. Din segmentul bancar cel mai mult a scazut BRD – Groupe Societe Generale (BRD), o prima scadere majora dupa cresterile din acest an. Evolutia pe parcursul zilei a fost aproape constanta, fara oscilatii de amploare si inchiderea a avut loc la minimul zilei, 15,4 RON/actiune (-5,5%).

Segmentul petrolier a fost reprezentat astazi doar de Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), in conditiile in care Petrom a fost suspendat in vederea transmiterii unui comunicat. Asa cum in primele doua saptamani din acest an titlurile RRC nu au crescut conform cu piata, tot la fel nici astazi nu au evoluat in aceeasi linie.

Cursul a ajuns in a doua parte a sedintei la un minim de 0,1100 RON, insa a inchis la fel ca ieri, la 0,1120 RON. Chiar si lichiditatea a ramas la un nivel modest, in intreaga sedinta fiind tranzactionate putin peste 35 milioane actiuni.

Doar trei emitenti au inregistrat crestere de curs astazi. Dintre acestia se detaseaza Sinteza Oradea (STZ), care a ajuns in prima ora a sedintei la maximul posibil de 0,35 RON/actiune (+14,8%), unde a ramas pana la final. Volumul de actiuni tranzactionate pe aceasta cestere de pret a fost mai mare decat media obisnuita, chiar un maxim al ultimelor doua luni, de 757 mii actiuni.

Segmentul SIF a continuat trendul de scadere de ieri, chiar mai accelerat astazi. Imediat dupa deschidere au inceput sa scada cotatiile, dupa o ora s-au mai stabilizat, insa in a doua parte a sesiunii a avut loc un val mai puternic de vanzari.

Cel mai mult a fost afectata SIF Banat-Crisana (SIF1), care a inchis la minimul de 2,47 RON/actiune (-6,1%). Cel mai bine s-a conservat SIF Transilvania (SIF3), unde vanzatorii au intrat mai agresiv doar in a doua parte a sedintei. Cursul a inchis la 2,27 RON/actiune (-3,4%), in conditiile in care SIF3 a fost cel mai tranzactionat titlu, cu un rulaj de 16 milioane RON pe piata principala.

SIF3 s-a tranzactionat si pe piata Deal, la pretul de 2,32 RON fiind transferat un pachet de 441 mii actiuni.

Actiunile SIF au crescut mult in 2005, au mai crescut si in primele doua saptamani din acest an (cu 8% unele, cu 13% altele), astfel incat multi detinatori de SIF-uri nu au retineri prea mari sa vanda, preferand sa-si mai marcheze din profituri mai ales atunci cand apar primele semnale de scadere la bursa.