Dupa ce a tinut sa precizeze ca acorda acest interviu "jurnalistului Emil Hurezeanu, si nu Realitatii TV", presedintele Traian Basescu a vorbit despre politica externa a Romaniei si despre integrare europeana.

In acest context, s-a aratat nemultumit de etichetele puse inainte ca justitia sa se pronunte: "deja de cateva zile, acuzam, punem etichete, chiar oameni politici se reped sa faca acest lucru, eu cred ca singurii care pot pune eticheta "corupt", "hot", "cinstit" sunt judecatorii".

-- extras din interviul realizat de Emil Hurezeanu cu seful statului, Traian Basescu, vineri, 20 ianuarie, la Realitatea TV --

Nota: transmisia a fost cu peripetii - din cauza unei caderi de tensiune la Palatul Cotroceni, a existat o intrerupere tehnica intre 19:14 si 19:18

Emil Hurezeanu: Credeti ca lupta anti-coruptie, care cunoaste acum o sarja neasteptata, avand in vedere ritmul mai lent in care s-a desfasurat in anii trecuti, este intampinata de UE, de partenerii nostri, de alianta NATO cu satisfactie sau cu nedumerire: prea mult dintr-o data sau, in sfarsit, prea putin?

Traian Basescu: Trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant si eu sunt unul dintre aceia care nu sunt pregatiti sa treaca la entuziasm in momentul de fata.

Nu imi place ca oameni care sunt anchetati, dar care inca nu sunt vinovati au devenit subiect de show meditic, parca ar fi un show, puteam sa il chem pe Arsinel de la teatrul Tanase sa ne prezinte un show despre coruptie si am fi vazut acest show mediatic.

Eu cred ca astfel de showri au mai fost in Romania, aduceti-va aminte perioada 2004, am mai avut astfel de show-uri mediatice. Vreau sa cred ca de aceasta data se va depasi stadiul de show mediatic, iar institutiile statului isi vor face treaba pana la capat.

Am convingerea ca nimeni nu poate fi acuzat inainte de a fi condamnat, eu consider ca in momentul de fata institutiile statului arata vointa de a continua lupta impotriva coruptiei, aceasta vointa este diminuata de acest show mediatic, dar important este ca institutiile statului sa duca anchetele pana la capat, iar eventuala vinovatie sa fie demonstrata in instanta.

Deja de cateva zile, acuzam, punem etichete, chiar oameni politici se reped sa faca acest lucru, eu cred ca singurii care pot pune eticheta "corupt", "hot", "cinstit" sunt judecatorii.

Emil Hurezeanu:jurnalistii isi fac datoria, show-ul mediatic face parte din natura meseriei...

Traian Basescu: ...din natura presei, asa este, insa nu as vrea sa ajungem pana acolo incat acest show chiar sa discrediteze lupta anti-coruptie.

Emil Hurezeanu: Si poate nici sa ii invinovateasca prea repede pe aceia care nu sunt inca acuzati de justitie, fie ei Adrian Nastase sau George Copos, aici nu mai e diferenta.

Traian Basescu: Eu cred ca deja s-au pus etichete prea puternice pentru stadiul in care se afla anchetele.

Am mai vazut astazi un tip de fenomen extrem de neplacut, daca am fost tentat sa apreciez discretia cu care unii oameni politici au fost chemati la o institutie sau alta, faptul ca s-au gasit totusi destui care sa distribuie pe telefoanele mobile "vedeti ca este politicianul cutare la nu stiu ce parchet" mi se pare ca deja altereaza actiunea instituiilor statului, dar nu as vrea sa se

interpreteze gresit, eu nu vreau sa dau indicatii presei, dar sunt un observator foarte atent a ceea ce se intampla.

Emil Hurezeanu: Dati indicatii justitiei si parchetului, multi isi spun acum: "Basescu face dreptate"?

Traian Basescu: Este gresit, Basescu nu poate face dreptate, Basescu poate doar cere institutiilor statului sa functioneze.

Aduceti-va aminte ce spuneam si inainte de a castiga alegerile, si dupa: unul din obiectivele majore ale mandatului meu este sa fac institutiile statului sa functioneze pentru ca atunci cand in lumea larga se va sti ca institutiile statului roman functioneza, atunci si politica noastra externa va fi mult mai credibila.

Emil Hurezeanu: avand in vedere ca dl. ministru Copos este vicepresedintele guvernului in functie, potirivt legii ministeriale, dvs. cred ca aveti dreptul, nu sunteti obligat, puteti decide daca il suspendati sau nu.

Traian Basescu: Nu pot, imediat ce a aparut informatia in mass-media - va marturisesc ca nu am fost informat de Parchet si constat acum ca bine a facut procurorul general anti-coruptie ca nu m-a sunat sa ma informeze - ...

Emil Hurezeanu: ... ati aflat de la televizor, ca si toata lumea...

Traian Basescu: da, da, de la televizor, ca si dumneavoastra. Pe urma am incercat sa imi clarific despre ce este vorba, am studiat documentatia: daca ceea ce se prezinta la televiziuni este si in dosarele procurorilor, va pot spune ca nu am dreptul sa initiez suspendarea lu George Copos.

Dupa o defectiune tehnica de 4 minute, interviul a fost reluat:

[...]

Presedintele Traian Basescu a vorbit de valva creata asupra diverselor anchete demarate de procurori, atentionand asupra "atmosferei care decredibilizeaza chiar insusi modul cum functioneaza institutiile statului".

Emil Hurezeanu: Joaca un rol servicile secrete care va sunt subordonate in mod direct in actiunea aceasta?

Traian Basescu: Am auzit teoria aceasta, este o afirmatie care nu are nici o acoperire, iar iluzia sau ideea ca in momentul de fata serviciile secrete mai fac jocuri politice este una pe care o resping categoric. Nu stiu ce au facut pana in decembrie 2004, va asigur ca interventia serviciilor in viata politica este un lucru pe care l-am interzis de la bun inceput.

Am mentinut sefii celor doua servicii mari de informatii, ei oricand pot sta marturie ca, cel putin din decembrie 2004, nu au fost implicate in jocuri politice interne.