Doar 10.000 dintre conationalii nostri sunt jucatori activi pe piata de capital si printre acestia nu se numara nici foarte multi dintre cei mai bogati 300 de romani.

Cu toate acestea, pe piata de capital sunt prezenti din ce in ce mai multi romani, care si-au facut deja o obisnuinta din a-si investi surplusul de venituri in actiuni cotate la bursa.

Reteta succesului

Claudiu Simulescu are cateva reguli generale pentru ca o investitie pe piata de capital sa fie rentabila. "In primul rand, este nevoie de rabdare. Nu trebuie sa investim pe bursa bani pentru care avem o destinatie cu data fixa. Banii trebuie tinuti, oricum, cel putin sase luni", spune el.

Un al doilea lucru de care trebuie tinut cont in momentul efectuarii unui plasament bursier este ca "dupa flux intotdeauna urmeaza refluxul". Adica dupa o crestere semnificativa vine mereu o scadere. Potrivit lui Simulescu, perioada optima de investitii este inceputul anului.

Nu in ultimul rand, pentru ca plasamentul bursier sa fie administrat judicios, este nevoie de un broker inspirat. "In general, brokerii sunt alesi de clienti dupa recomandarile cunoscutilor. Mai conteaza topul tranzactiilor pe bursa, notorietatea si reputatia brokerului si, in cazul SSIF care au divizie de retail, reclama", mai spune el.

Pensionarii si strainii sunt prezenti pe piata de capital

Pentru ca o investitie bursiera sa fie rentabila, trebuie ca persoana respectiva sa "puna la bataie" cel putin 5.000 de euro, spune Claudiu Simulescu, presedintele societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) Eastern Securities.

De aceea, in general jucatorii romani la bursa apartin clasei medii, avand venituri lunare de la 500 pana la doua sau trei mii de euro. "Aceasta nu inseamna ca nu avem si pensionari care isi investesc economiile la bursa", precizeaza Simulescu.

In ceea ce priveste varsta investitorilor, ea variaza de la 25 si pana la 50 de ani. Chiar daca, in general, jucatorii la bursa au venituri peste medie, exista si persoane care economisesc de la luna la luna in acest scop.

Din punctul de vedere al educatiei, majoritatea celor care sunt prezente active la bursa au studii superioare, insa sunt si destule cazuri de absolventi de liceu care isi plaseaza disponibilitatile banesti in acest fel.

Alaturi de romani, pe piata de capital de la Bucuresti sunt prezenti si foarte multi straini. Cei mai activi sunt austriecii, urmati de americani si britanici. In ultimul timp, bursa de pe malurile Dambovitei a inceput sa fie luata in considerare si de oamenii cu bani din fostele tari comuniste, foarte activi fiind cehii si ungurii.

Politicienii sunt reticenti

Brokerii si, in general, cei care activeaza pe piata de capital nu-i prea au la inima pe politicieni. "Din pacate, oamenii politici sunt reticenti fata de bursa, iar speculatia bursiera este stigmatizata. Speculatorul pe bursa este asociat cu speculantul de butelii", spune Claudiu Simulescu.

El este de parere ca reticenta politicienilor isi are originea in faptul ca acestia privesc bursa prin prisma numarului de alegatori. In aceste conditii, 10.000 de investitori nu prea conteaza la numarul total de voturi.

"Totusi, ei ar trebui sa tina cont de faptul ca pentru politicieni bursa se poate transforma pe termen mediu in capital de imagine. Aceasta deoarece bursa este barometrul economiei", a mai spus Simulescu.

Putini investitori

In Romania, la o populatie de 22 milioane de locuitori exista numai aproximativ 10.000 de persoane care investesc in mod constant pe piata de capital. La Bursa de Valori Bucuresti se tranzactioneaza aproximativ 7-8 milioane de euro pe zi in total (si nu intotdeauna).

Spre comparatie, in Grecia, care are o populatie de 11 milioane, rulajul zilnic bursier se ridica la 300 milioane de euro. In Ungaria (9 milioane de locuitori), rulajul total intr-o zi de tranzactionare este de 100 milioane de euro.

Simulescu explica reticenta romanilor fata de tranzactiile bursiere prin prisma experientei negative inregistrate cu SAFI si FNI, dar si prin cea a incoerentei legislative.

De asemenea, presedintele Eastern Securities spune ca in momentul de fata piata romaneasca de capital este mai mult o piata secundara, deoarece se tranzactioneaza aproape exclusiv actiuni existente, si nu noi emisiuni de titluri.