De la anul intra in vigoare portabilitatea numerelor telefonice. Probleme vor avea cei care suna numai in retea. Desi vor apela un numar cu acelasi prefix, destinatia poate fi in alta retea.

Diferenta dintre anii doua mii si ceva si anii '90 se simte la datele de contact ale prietenilor. Daca in urma cu 15 ani era nevoie doar de numarul de fix si cel de la serviciu, acum acelasi prieten are mult mai multe telefoane.

Fixul de acasa s-a mai schimbat fata de acum cativa ani si au aparut mai multe telefoane la birou si mai multe celulare. Baza de date trebuie sa fie actualizata cel putin o data pe an. In trecut, gaseai un var de gradul trei la acelasi numar de telefon pe care l-ai mai sunat in urma cu cinci ani.

Acum, telefoanele mobile sunt schimbate destul de des. Din varii motive. Un alt operator a avut o oferta mai buna, o acoperire mai mare sau o promotie mai atragatoare. La fiecare schimbare de numar de telefon esti nevoit sa anunti (aproape) toate contactele asupra acestui aspect. Probleme pot avea cei cu cartela reincarcabila, care dupa expirarea perioadei de gratie vor pierde numarul de telefon.

Resurse intangibile

Numerele de telefon fac parte din categoria resurselor nationale intangibile. Spre deosebire de paduri, minereuri, flora si fauna, orice tara mai are si resurse de alt gen, care nu sunt palpabile. Din aceasta categorie fac parte frecventele pentru radio si televiziuni, pentru telefonie comerciala sau comunicatii militare, domeniile de internet si, nu in ultimul rand, numerele de telefon.

De cele din urma, la noi, se ocupa Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Autoritatea este insarcinata cu administrarea numerelor si acordarea de licente in vederea utilizarii.

Blocuri de numere

In conformitate cu legislatia actuala, resursele de numerotatie nu se cumpara si nici nu pot fi proprietatea furnizorului si nici a abonatului. ANRC aloca furnizorilor de servicii blocuri de numere (de cate 10.000 numere apeluri voce pentru telefonia fixa, un milion de numere apeluri voce pentru cea mobila si cate o mie de numere pentru celelalte servicii).

Operatorii din piata aloca numere de apel utilizatorilor acordand si acestora si dreptul de folosire. In prezent, daca renunti la serviciile retelei, renunti si la numarul de apel care ti-a fost alocat. Aceasta situatie se va schimba insa.

Ia-ti numarul cu tine

ANRC lucreaza acum la un proiect legislativ prin care abonatii pot prelua numarul de telefon si se pot abona la un alt operator. Nu este vorba despre o vanzare a numarului.

Abonatul nu va avea capacitatea de a cumpara din timp numarul, ci doar va face o cerere (in momentul renuntarii la serviciile unui operator si inainte de a trece pe alta retea) prin care va solicita pastrarea combinatiei de cifre. In acest mod, el va putea fi apelat pe acelasi numar, cu acelasi prefix, desi va fi clientul altei retele.

Portabilitatea va fi posibila si in cazul cartelelor preplatite. Utilizatorul va trebui sa dovedeasca faptul ca el este proprietarul SIM-ului respectiv.

Pe ce retea suni de fapt?

Faptul ca un abonat va avea acelasi numar de telefon, dar va fi pe alta retea va starni cu siguranta confuzie in randul clientilor. Cel care formeaza numarul nu va sti exact pe ce retea este cel catre care se indreapta apelul.

Problema este mai usturatoare la factura mai ales in cazul celor care au tarife mai mici pentru apelurile in retea. Unii utilizatori suna mai mult in reteaua proprie, din motivul tarifelor reduse comparativ cu apelurile spre alte retele.

Pana acum, separatia era simpla, pe baza prefixului. In acest mod, gestionarea bugetului alocat comunicatiilor era mai simpla. Dupa aplicarea principiului portabilitatii, nu vei mai sti pe cea retea este cel pe care doresti sa il suni.

Desi numarul incepe cu acelasi prefix, poate fi in alta retea, iar convorbirea va costa mai mult decat in aparenta. Situatia poate fi si invers, desi cel pe care dorim sa il sunam are un alt prefix, el poate fi in aceeasi retea.

Din acest motiv, informatiile referitoare la numerele portate vor putea fi obtinute printr-un serviciu telefonic cu apel gratuit si pe internet, la o adresa care nu a fost inca stabilita.

In cadrul grupului de lucru alcatuit din ANRC si reprezentantii industriei de profil, se va discuta si asupra ideii ca reteaua sa prezinte celui care apeleaza un scurt mesaj vocal gratuit prin care sa il informeze asupra faptului ca numaul pe care il apeleaza este din alta retea.

Cat costa sa fugi cu numarul

Conform legislatiei privitoare la accesul la serviciul universal, sumele datorate de clientii care vor sa nu isi mai schimbe numarul vor fi accesibile. Costurile de portare pentru fiecare numar includ activitatile tehnice, operationale si administrative si sunt inregistrate de ambii operatori.

Costurile operatorului de la care ai plecat generate de portarea numarului sunt recuperate de la reteaua pe care ai ales-o prin intermediul tarifului de portare. Nivelul maxim al tarifului de portare a fost stabilit de ANRC la 13 euro pentru serviciile de telefonie non-mobila si de 11 euro pentru telefonia mobila.

Reteaua care te primeste cu tot cu numar va suporta costurile si are dreptul sa basculeze o parte dintre ele spre abonat. Tariful include costurile generate de activitati tehnice, operationale si administrative, precum si actualizarea bazei de date centralizate. Costurile vor fi percepute de operatorul de la care ai plecat si vor fi achitate de noua retea.

Toate numerele portate vor fi incluse intr-un registru comun ce poate fi consultat de furnizorii de servicii.

Ce se poate duce

ANRC permite transferarea numerelor de telefoane fixe, numai in cadrul judetului. Daca abonatul isi schimba resedinta, va pierde numarul. Daca acum este abonat al Romtelecom si va trece pe - sa zicem - Astral Telecom, va putea pastra numarul. Daca isi schimba adresa si se muta in alt judet, iese din aria geografica si nu va putea face portabilitatea.

Singura exceptie este pentru judetul Ilfov si municipiul Bucuresti care au acelasi prefix: 1 (021 sau 031, in functie de operator). Pentru telefonia mobila, situatia este mai simpla, numerele fiind non-geografice. Poti pleca cu tot cu numar indiferent de reteaua in care ajungi.

Tot ce trebuie este sa nu fie cartela pierduta. Restul hartiilor necesare ti le va comunica operatorul la care ia fost abonat. Mai ai de asteptat cinci zile in care cererea sa fie aprobata de operatorul pe care l-ai ales. Apoi numarul tau va fi trecut intr-un registru comun, pentru a se sti ca a fost portat si ca nu mai apartine de reteaua al carei prefix il are in fata.

Nu poti pleca de la un operator de telefonie fixa spre unul mobil cu tot nu numarul fix, nici invers. In acest caz, confuzia ar fi fost mult prea mare in rand ul celor care apeleaza, deoarece convorbirile fix-mobil indiferent de operator sunt cu mult mai scumpe decat cele fix-fix.

Mia intra in discutie si numerele de telefon non-geografice si non-mobile. Aici intra apelurile gratuite (0800), numere cu tarif special (0900, 0906) etc. Utilizatorii acestor servicii pot schimba reteaua cu conditia de a nu modifica destinatia initiala a numarului.

De cand

Portabilitatea va fi posibila in Romania de la inceputul anului viitor. Conform oficialilor ANRC, procedurile necesare introducerii sistemului de portabilitate vor fi finalizate in cursul anului acesta.

Autoritatea de profil a lansat inca de la sfarsitul lunii decembie 2005 o consultare publica pe aceasta tema la care sunt invitati sa ia parte toti reprezentantii industriei de telecomunicatii comerciale.

Cadrul legislativ exista deja. Legea 304/2003 reprezinta transpunerea in Romania a Directivei 2002/22/CE a Parlametnului European si permite portabilitatea.

In Europa, serviciul exista deja. Marea Britanie l-a introdus prima pentru retelele fixe inca din 1 ianuarie 1996. Pentru mobile, Marea Britanie si Olanda sunt primele, incepand din 1 ianuarie 1999. Cel mai mare procent de numere fixe portate este in Belgia (20,09%) iar cel mai mare procent de numere mobile portate este in Finlanda (20,28%).

Citeste articolul complet in Banii Nostri