Oamenii care locuiesc in case de sticla nu trebuie sa arunce cu pietre, spune un proverb englez. El este valabil si pentru cazul in care imparti casa cu un prieten - asa cum o impart Dinu Patriciu si Calin Popescu-Tariceanu.

Daca presedintele Rompetrol s-ar fi gandit ca pietrele aruncate in Monica Macovei vor ricosa in peretii fragili ai biroului premierului, poate ca ar fi ezitat sa participe la recenta diversiune lansata in presa impotriva ministrului justitiei. Cum Dinu Patriciu nu are prea multe scrupule, nu l-au interesat daunele pe care le va suferi credibilitatea primului-ministru.

Iar daca nu le-a luat in calcul inseamna ca ne-a socotit pe toti lipsiti de inteligenta. De trei zile incoace nu mai prididim sa intoarcem pe toate fetele nefericita intalnire din vara dintre premier, ministrul justitiei si Dinu Patriciu.

Ea isi are fara indoiala semnificatia ei si scoate la iveala carente grave ale comportamentului ministrilor nostri. Este aproape sigur acum ca Monica Macovei nu stia ca avea sa se intalneasca cu Dinu Patriciu in biroul premierului - dar, in momentul in care l-a vazut, ar fi trebuit sa faca stanga-mprejur si sa plece. Daca tot a ramas, ar fi trebuit sa faca publica aceasta intalnire.

Nu a facut-o si acum sufera consecintele, pentru ca recentul scandal da apa la moara tuturor celor care-i contesta reformele. Faptul ca ministrul nu a exercitat nicio presiune asupra procurorilor nici nu a mai contat.

Mai sifonat din aceasta poveste iese insa premierul: el este acela care a incalcat orice norma de comportament ministerial corect intermediind o intalnire intre ministrul de justitie si un om de afaceri aflat sub urmarire penala, dupa ce ii mai telefonase si procurorului general ca sa se intereseze de caz.

Blamarea unei secretare pentru presupusa eroare de comunicare intre el si Monica Macovei nu face cinste nimanui. Este clar ca premierului i-ar trebui un consilier care sa-i explice exact ce inseamna statul de drept si independenta justitiei fata de politic.

Daca l-ar fi avut si l-ar fi ascultat, atunci ar fi stiut ca procurorii anti-coruptie sunt independenti de guvern si nu sunt datori sa-l informeze ca l-au convocat pe George Copos la DNA. Si poate ca s-ar fi abtinut sa declare in parlament, inainte de pronuntarea instantei, ca procurorii au comis un „abuz" la adresa lui Dinu Patriciu.

Afirmatia neinspirata a premierului nu a tinut cont de faptul ca guvernul pe care-l conduce fusese notificat de o casa de avocatura ca Rompetrol intentiona sa deschida un litigiu la Banca Mondiala acuzand „violarea drepturilor companiei si managerilor sai" in cursul anchetei penale.

Cum va putea deci guvernul sa se apere la Washington impotriva avocatilor lui Dinu Patriciu daca primul-ministru a declarat deja ca prietenul sau - totodata presedinte al companiei reclamante - a fost intr-adevar victima unui abuz? Contradictia a fost definita in mod pertinent de site-ul Hotnews.ro si ne sugereaza ca, daca Monica Macovei nu s-ar fi opus ferm rezolvarii disputei pe cale amiabila,

poate ca guvernul i-ar fi platit companiei Rompetrol 100 de milioane de dolari, fara sa mai astepte decizia instantei internationale. Daca tot a fost un abuz...

Iata ca mintea noastra o mai ia si in alte directii decat cele indicate de Dinu Patriciu. Omul de afaceri a fost in mod evident beneficiarul diversiunii din presa si poate ca s-a aflat chiar la originea ei - in fond, era cel de-al treilea participant la intalnire, cel anchetat si cel care voia 100 de milioane de dolari despagubiri.

Scandalul intalnirii de la guvern i-a asigurat o vizibilitate maxima. De cateva zile nu face altceva decat sa se planga ca este hartuit si nedreptatit. Se plange insa, deocamdata, doar pe ecrane si nu in instanta, acolo unde ar trebui s-o faca.

Lucrurile au mers insa mai departe si ziaristii au inceput sa investigheze din nou implicarea premierului in sustinerea intereselor sale, ceea ce nu-i poate fi benefic. Alti prieteni, din alte partide politice, vor fi fost insa multumiti: macar trei zile presa a mai uitat de George Copos si de Adrian Nastase. Diversiunea a reusit, dar a fost temporara si a iesit din parametrii proiectati.

Presa nu uita nici de unul, nici de celalalt. In plus, va deveni mult mai suspicioasa fata de impartialitatea actualului prim-ministru. Cum se spune in America: poti sa-i prostesti pe unii, o vreme; dar nu poti prosti tot timpul pe toata lumea. Nici macar in Romania.