Hotnews.ro a publicat joi, un articol preluat din Cotidianul, intitulat "Guvernul se pregateste sa dea 1,2 miliarde euro fara licitatie" care face referire la semnarea unui acord intre MEC si ministerul omolog elvetian pentru atribuirea fara licitatie a unui pachet de lucrari in domeniul energetic.

Vineri, MEC a transmis un comunicat de presa in care mentioneaza ca este vorba despre o interpretare gresita a unui termen din limba engleza. Potrivit Ministerului termenul din acord, "single tendering" se traduce prin „o singura licitatie/o singura sesiune de ofertare" si nu prin "oferta unica".

Contactat de Hotnews.ro, Liviu Avram, redactor sef adjunct la Cotidianul a declarat ca raspunsul ministerului este in cel mai bun caz "inselator", iar in cel mai rau "mincinos".

In Acordul GATT, termenul "single tender" este definit clar ca exceptie de la procedura normala, in situatii de tipul: nu exista sursa alternativa, proiectul este finantat majoritar privat.

GATT: licitatia competitiva trebuie sa fie metoda normala de selectie in achizitiile publice. Incredintarea directa este o exceptie (Single tender action should be the exception).

Traducere exacta, pentru informarea d-lui ministru Seres

Single Tendering :

  • Single Tendering means sending the Tender to one particular party. Normally, it is either for an item where there is only one supplier or for an item where the purchaser has developed confidence in one supplier only and would just like to verify the current price, delivery etc. Single Tenders are also sent for items of proprietary nature.

  • Single Tendering inseamna trimiterea ofertei inspre o singura partida. In mod normal, este fie pentru un produs unde exista un singur furnizor sau pentru un produs unde ofertantul a dobandit incredere doar intr-un furnizor si vrea doar sa verifice pretul curent, livrarea, etc. Ofertele singulare se fac si pentru produse cu natura de proprietate.