Procesul fostului presedinte irakian Saddam Hussein a fost reluat la Bagdad duminica dimineata, dupa numeroase intreruperi si dificultati intampinate, sub prezidarea unui nou judecator, transmite BBC News. Ultima infatisare a avut loc pe 22 decembrie 2005.

La putin timp dupa deschiderea audierilor, fostul lider irakian si unul dintre acuzati au parasit sala de judecata, transmite AFP.

Unul dintre cei trei frati vitregi ai lui Saddam si fost sef al serviciilor secrete irakiene a vrut sa faca o declaratie detaliata despre starea sa de sanatate, in pofida avertismentelor repetate de a incheia, iar judecatorul a decis sa il evacueze din sala.

Saddam Hussein si alti sapte acoliti sunt acuzati de masacrarea in 1982

a 148 siiti in satul Dujail. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca pedeaspa cu moartea.

Primul judecator al procesului, Rizgar Amin, a demisionat luna trecuta in urma acuzatiilor unor oficiali guvernamentali ca ar fi prea ingaduitor cu acuzatii. Doar doi judecatori din cei cinci, initial, au ramas in noul prezidiu. Adjunctul lui Amin a fost inlaturat pe motiv ca fusese membru al partidului Baath al lui Saddam Hussein.

Un al treilea judecator a renuntat la participarea in proces invocand conflicte de interese.

Noul judecator principal este Raouf Abdul Rahman. Procesul s-a derulat pe parcursul a doar sapte zile de la inceperea lui in octombrie, iar capacitatea completului de judecatade a duce la bun sfarsit procesul este pusa la indoiala pe fondul unor implicari politice.

Avocatii apararii afirma ca este imposibil pentru Saddam sa aiba parte de un proces echitabil.

Audierea din procesul lui Saddam Hussein s-a incheiat duminica dupa-amiaza, urmatoarea sedinta inaintea Inaltului Tribunal Penal Irakian urmand sa se desfasoare miercuri.