Reforma in sanatate se face pentru cetateni, si se construieste pe trei criterii clare: sanatatea si banii contribuabililor, profesionalizarea si insanatosirea sistemului sanitar romanesc, si management performant in sanatate, a explicat, duminica, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu intr-o conferinta de presa.

Nicolaescu a prezentat in linii mari directiile pe care se va axa reforma in sanatate, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament.

Bugetul pe 2006 va permite alocarea mai multor bani pentru medicina primara si pentru medicii de familie. Va creste numarul operatiilor de transplant, un domeniu in care medicii romani au performante extraordinare, si va fi imbunatatita legislatia in acest domeniu.

De asemenea, 400 miliarde lei vor fi alocate pentu ingrijirile medicale la domiciuliu, si se va avorda prioritate asigurarii medicamentelor compensate in farmacii.

Sistemul de sanatate trebuie insanatosit prin incurajarea financiara a sectorului profilactic, de prevenire, prin care se va reduce dimensiunea exgerata a tratamentelor spitalicesti.