Romania trebuie sa inregistreze rate de crestere economica de circa sapte la suta pe an in urmatorii 25 - 30 de ani pentru a atinge gradul de dezvoltare din Uniunea Europeana.

Tara noastra trebuie sa inregistreze rate anuale de crestere economica de sapte la suta in urmatorii 25 - 30 de ani pentru a atinge nivelul Uniunii Europene in materie de dezvoltare, in conditiile in care membrii UE ar atinge nivele de crestere de maxim doi la suta pe an.

In topul ratei de crestere economica din ultimii ani conduce China, cu o rata anuala de crestere economica de opt - noua la suta, urmata de India - sase - sapte la suta, Rusia si Brazilia cinci - sase la suta, Statele Unite - trei la suta, iar UE se situeaza ca medie undeva in jurul cifrei de doi la suta, in timp ce economia mondiala a crescut cu circa 3,6 la suta in 2005.

In Europa Centrala si de Est, cresterea economica se situeaza la 3 - 4 la suta pe an.

In Romania, cresterea economica pe 2005 a fost de 4,2-4,5 la suta din PIB, nivel reprezentand putin peste jumatate din ritmul anului 2004, cand avansul economic a fost de 8,3 la suta, potrivit datelor preliminare prezentate, pe 19 ianuarie, de ministrul de stat Gheorghe Pogea.

Acesta a aratat ca ritmul de crestere a PIB a fost cu mult sub estimarile autoritatilor, de 5,5-5,7 la suta, principala cauza fiind vremea nefavorabila, care a impiedicat realizarea unor proiecte de infrastructura.

Institutul National de Statistica a anuntat pentru primele noua luni ale anului trecut un ritm de crestere economica de 3,6 la suta, comparativ cu 4,9 la suta dupa primul semestru si cu peste opt la suta in perioada ianuarie-septembrie a anului 2004.

Desi gradul de dezvoltare a unei natiuni si de putere economica este direct proportional cu gradul de productivitate pe care oamenii din acea tara il inregistreaza, Romania nu are in momentul de fata o institutie specializata cu analiza productivitatii nationale.

Articol integral in Banii Nostri