Apropiatele alegeri parlamentare din Ucraina starnesc la Kiev emotii si pasiuni mai mari ca de obicei, si aceasta pentru ca miza este mult mai mare: conform noii Constitutii, Parlamentul a preluat o parte din puterile prezidentiale, asa ca viitorii alesi vor avea, pentru prima oara in istoria moderna a Ucrainei, puteri reale.

Toate deciziile importante – inclusiv desemnarea premierului – vor fi luate in legislativ. Corespondentul cotidianului austriac „Die Presse" la Kiev relateaza ca scrutinul programat pentru luna martie va fi, cu siguranta, cel mai costisitor din istoria tarii, pentru un loc de deputat fiind aruncati in joc pana la trei milioane de dolari.

Oligarhii ucraineni (poate nu chiar atat de fabulos de bogati ca omologii lor rusi, dar, oricum, pe aproape) sunt dispusi fie sa candideze ei insisi pentru un loc in viitorul legislativ, fie sa-si cumpere cat mai multi deputati care sa le apere, apoi, interesele.

De aceea, s-a ajuns la situatia in care, pentru cele 450 de locuri in Rada Suprema concureaza 7.733 de politicieni din 45 de partide, adica 17 candidati pe un loc! Dobandirea imunitatii in fata justitiei este principalul motiv pentru care multimiliardari de renume indoielnic figureaza pe listele de candidati la functia de deputat, scrie „Die Presse".

Acesta pare sa fie cazul lui Rinat Ahmetov, proprietarul clubului Sahtior Donetk, aflat pe locul 7 al listei Partidului Regiunilor, condus de Viktor Ianukovici.

Dar nu numai Ahmetov a fost propus de Partidul Regiunilor, remarca sursa citata, ci intregul sau anturaj, numarand vreo 30 de persoane: avocatii si consilierii sai, managerul companiei, ba chiar si soferul!

Cei mai hotarati dintre oligarhi finanteaza campania electorala a cate unui partid – pe listele caruia figureaza, desigur, oamenii lor de incredere. Cei intr-adevar puternici finanteaza chiar mai multe partide, nu neaparat de aceeasi parte a baricadei.

Citeste articolul complet in Gandul