Romania si Bulgaria nu mai fac parte din strategia de extindere a UE. Atentia Comisiei si a Parlamentului European se indreapta acum spre Balcanii de Vest si Turcia. Moldova intra si ea in calcul, intr-o treapta intermediara inaintea statutului de tara candidata.

Discutiile privind extinderea UE s-au mutat acum pe tarile fostei Iugoslavii si pe principiul „capacitatii de absorbtie" a Uniunii, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei. Parlamentul European a adoptat ieri rezolutia cu privire la extindere redactata de Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

Parlamentul ii cere acesteia ca pina la sfirsitul anului sa prezinte un raport in care sa stabileasca principiile ce definesc capacitatea de absorbtie a UE si „natura UE, inclusiv granitele sale geografice".

„Dupa ezitarile ministrilor UE de a formula clar perspectiva aderarii pentru statele balcanice, in locul variantei mai vagi propuse de francezi, „perspectiva europeana", comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, transmite un mesaj dur: „Daca am fi nesiguri in ceea ce priveste perspectiva europeana a Balcanilor de Vest, influenta noastra benefica ar fi serios erodata, tocmai cind regiunea

intra in perioada dificila a negocierilor pentru statutul Kosovo". Comisarul a avertizat in plenul Parlamentului European ca „ar fi extrem de iresponsabil sa intrerupi un proces valoros care ajuta la formarea unor parteneri stabili si eficienti in cele mai instabile parti ale Europei".

Doris Pack, presedintele Delegatiei parlamentare pentru Europa de Sud-Est, a intarit acest mesaj: „Ajunge o privire pe harta pentru a vedea ca regiunea asta este in centrul Europei. Stabilitatea ei este stabilitatea noastra. Din acest motiv nu trebuie sa abandonam tarile Europei de Sud-Est".

Scepticism franco-austriac

Europarlamentarii francezi si austrieci au avut cea mai sceptica atitudine cu privire la noile valuri de aderare: „E ca si cum am spune ca orice nu e retrograd e un progres", considera eurosocialistul austriac Hannes Swoboda, care crede ca aderarea statelor balcanice „se muta intr-un viitor tot mai indepartat".

El a avertizat insa ca „puterea de absorbtie nu poate fi folosita impotriva dorintelor de aderare a statelor". Margie Sudre, europarlamentar francez afiliat la popularii europeni, a transmis mesajul guvernului de la Paris: „Drumul aderarii este lung si plin de obstacole". Ea a amintit ca dupa aderarea Romaniei, Bulgariei si Croatiei, Franta va organiza cite un referendum la fiecare extindere a UE.

Articol integral in Cotidianul