Elita economiei romanesti, cum e de presupus ca trebuie sa fie conducerea ASE, a facut o afacere proasta: plateste 320.000 de euro pentru un perete pictat de Sabin Balasa intr-o sala de lectura a bibliotecii.

Lucrarea lui Sabin Balasa acopera 57,5 metri patrati de pictura murala, iar suma de 320.000 de euro s-a bazat exclusiv pe oferta pictorului. Acesta spune ca a fost chiar generos cu studentii, intrucit cererea initiala a fost de un milion de euro.

Pentru oricine a intrat vreodata intr-o galerie sau a consultat macar site-ul unei case de licitatii, suma este imensa raportat la tot ceea ce s-a vindut vreodata pe piata de arta din Romania. Cel mai scump tablou, vindut la „Alis" in 2003, este „Fata in iarba", de Nicolae Grigorescu, iar pretul la care s-a adjudecat a fost de 59.900 de euro.

Iar intre Nicolae Grigorescu si Sabin Balasa deocamdata nici un critic de arta nu a gasit termene de comparatie.

Tablouri in jur de 5.000 de euro

„Cu suma respectiva ASE putea sa achizitioneze colectia de pictori interbelici a UAP, proaspat scoasa la licitatie si vinduta cu mai putin de 300.000 de euro, sau vreo patru Grigorescu sau vreo zece Iser sau vreo 20 de tablouri de Horia Bernea sau pur si simplu putea chema oricare artist international din top 20 pentru a face o lucrare in cadrul ASE–ului", este de parere Dan Popescu, asistent la

ASE si director al Galeriei de arta H’art. O lucrare semnata de Stefan Ciltia, de exemplu, unul dintre cei mai reprezentativi pictori romani contemporani, se vinde in medie cu sume intre 5.000 si 6.000 de dolari si doar una de mari dimensiuni depaseste aceste limite, dupa cum spune chiar fiul sau, Matei Ciltia, directorul Galeriei Posibile.

Lucrarile lui Dan Perjovschi, un artist cotat la superlativ pe piata internationala, insa destul de putin promovat in tara, se vind in general cu sume de pina la 4.000 de euro. Intre 2.000 si 4.000 de euro costa si o lucrare semnata de Dumitru Gorzo, unul dintre artistii foarte tineri si „pe val".

Pictura murala, intre 150-1.000 de euro/mp

In plan international, o lucrare a lui Damien Hirst, unul dintre cei mai cunoscuti si bine cotati artisti in viata, ajunge la 250.000, conform site-ului celebrei case de licitatii „Christie’s". Daca raportarea se face nu la tablouri, ci la picturi murale, disproportia intre pretul cerut de Balasa si cota reala de piata devine si mai frapanta.

In Romania, in pictura murala - care se confunda cel mai adesea cu pictura bisericeasca - pretul pe metru patrat variaza foarte mult, intre 150 si 1.000 de euro. „Luind in calcul chiar aceasta valoare maxima, de 1.000 de euro, s-ar fi ajuns pentru o suprafata de circa 50 mp la 50.000 de euro", observa galeristul Dan Popescu.

„Nu are calitatea de artist"

In aceste conditii, pare de neinteles cum Senatul ASE a decis sa semneze cu Sabin Balasa un contract de 320.000 de euro. Cu atit mai mult cu cit, dupa cum spune rectorul Ion Gheorghe Rosca, ideea este in discutie inca din august 2005, fiind expusa, in prezenta lui Balasa, si la deschiderea anului universitar. El sustine ca ar fi avut recomandarea pictorului Ion Salisteanu.

„Ne-am vazut la o expozitie a lui Sabin Balasa la Casa Armatei si m-a incurajat in acest sens", mai spune Rosca, justificind ca legea achizitiilor publice i-a permis sa semneze acest contract fara o selectie de oferte sau licitatie, printr-o simpla negociere.

„E regretabil ca institutiile publice din Romania nu reusesc sa imagineze sisteme prin care comenzile de arta sa nu fie atribuite unor artisti submediocri", comenteaza Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana.

Articol integral in Cotidianul