Zeci de mii de tineri au iesit sa protesteze pe strazile Parisului. Masini incendiate, magazine devastate. Cauza: o incercare de a face piata muncii mai flexibila, dand intreprinzatorului putin mai multa putere in raport cu salariatul. Opinia publica europeana nu pare dispusa sa accepte astfel de reforme.

Dupa decenii de socialism, Europa, transformata deja intr-un mare sat de vacanta, simte ca lipsa de competitivitate nu poate fi combatuta doar prin ridicarea de ziduri. Intr-o lume in care granitele comerciale se estompeaza, dinamica economiilor americane sau asiatice impinge guvernele europene spre reforme pe piata muncii.

O Europa a salariatilor, cu concedii lungi si zile de munca scurte, cu sisteme de asigurari care indeamna la lene, nu mai poate face fata produselor venite din China, India sau Brazilia.

Ce-i de facut? Cum poti sa faci economia europeana mai competitiva? Prin educatie si cercetare a fost gasit raspunsul in urma cu cativa ani si a aparut Agenda Lisabona; tot o modalitate birocratica de a te preface ca incurajezi cercetarea, prin alocarea unor sume mai mari de la buget, dar avand o mica legatura cu piata. Agenda Lisabona era o metoda soft de a ocoli adevaratele probleme; n-a mers.

Europa, daca vrea sa tina pasul, trebuie sa-si reformeze profund piata muncii: altfel spus, sa renunte la o parte din avantajele pe care le ofera acum salariatilor si sa munceasca mai mult. Europenii nu par inca dispusi sa accepte un astfel de sacrificiu.

Investitorii, chiar cei provenind din tarile europene, se uita mai mult catre teritoriile de peste mari, acolo unde salariile sunt mai mici, iar sindicatele nu au puteri disproportionate. Fara investitii masive, Europa nu poate deveni mai competitiva.

tarile din Est, cu sange mai proaspat, simt ca nu tot ce este acum in Europa poate fi un exemplu; in consecinta, au adoptat sisteme fiscale care sa atraga investitori, cu toata impotrivirea guvernelor din vechea Europa.

Probabil, multa vreme de-acum incolo orice incercare de a stirbi din privilegiile actuale ale salariatilor europeni se va lasa cu demonstratii violente. Guvernele din vechea Europa se afla in fata unei dileme: continua aceeasi politica stangista, pentru a se mentine la putere si pentru a avea liniste sociala, sau incearca reforme care sa aduca economia europeana printre cele competitive.

Politica de subventionare masiva a agriculturii, de exemplu, va fi si ea, peste cativa ani, doar o amintire. Protestele vor fi la fel de crancene. Uniunea Europeana este o institutie minunata a secolului XX. Parafrazand un citat celebru, secolul XXI va fi bazat pe concurenta sau nu va fi deloc, iar actuala Europa nu pare inca pregatita pentru acest secol.