Controversata lege ce permite concedirea fara invocarea unui motiv a tinerilor sub 26 de ani aflati la primul loc de munca se afla, ieri, pe masa presedintelui francez Jacques Chirac, mai multe surse apropiate lui indicand o iminenta promulgare.

Cu 24 de ore inaintea anuntarii deciziei presedintelui, intr-o interventie televizata la ora 20.00 (21.00 la Bucuresti), Consiliul constitutional al Frantei declarase ca legea nu incalca Constitutia, nu este discriminatorie, iar Parlamentul a avut tot dreptul sa decida asupra miljoacelor concrete de „a crea un nou contract de munca pentru a facilita integrarea profesionala".

Astfel, dupa epuizarea posibilitatii de a incheia subit criza din Franta, pe motiv de neconstitutionalitate a legii, presedintele Chirac a fost plasat in fata celei mai grele decizii din cariera, cu 13 luni inaintea expirarii mandatului sau.

Refuzul promulgarii, cerut insistent de opozitia de stanga si de milioanele de francezi iesiti pe strazi in ultimele doua luni, ar duce automat la demisia premierului Dominique de Villepin, care se arata convins ca legea va diminua somajul in randul tinerilor.

Sacrificarea curajosului premier, recunoscut drept singurul succesor agreat de Chirac, ar duce la ratarea a inca unei sanse de reformare din temelii a sistemului socio-economic francez, incapabil sa faca fata competitiei globale.

In plus, cu un an inainte de prezidentiale, formatiunea lui Chirac, Uniunea pentru o Miscare Populara, ar fi in prag de scindare.

O criza majora in partid s-ar putea sa nu-i convina nici macar ministrului de Interne Nicolas Sarkozy, rivalul lui de Villepin. In timp ce premierul se bucura de increderea a numai 29 la suta dintre francezi, ministrul sau de Interne a crescut in sondaje la 48 la suta. De altfel, Sarkozy a jucat inteligent de cand a inceput criza.

Fata de electoratul de dreapta, care cere „un semn de autoritate", crede „Le Figaro", ministrul de Interne a dovedit ca si-a luat in serios functia, reprimand ferm orice excese ale manifestantilor. Fata de restul publicului francez, el s-a aratat mai conciliant, vorbind adesea de „rediscutarea" legii.

Cealalta alegere la indemana lui Chirac, promulgarea legii, pare la fel de dificila, riscand sa arunce Franta in haos. Sindicatele si studentii au anuntat inca o greva generala, programata pentru martea viitoare, si sunt gata sa stea pe strazi cel putin cat au stat parintii lor, in mai-iunie 1968.

Dupa o zi de liniste, joi, cateva sute de tineri au vrut sa aminteasca guvernului ca nu s-au dat batuti. La Aix-en-Provence, Lille si Dunquerque, circulatia a fost grav perturbata de manifestanti, in timp ce la Nantes, vehiculele au fost blocate pe zeci de kilometri.

Gari din Paris, Marsilia, Rennes, Brest si multe alte orase au fost blocate de tinerii care s-au asezat pe sine, in timp ce multe licee au ramas inchise (de pilda, la Paris, cel putin 40 din 110).

Citeste articolul complet in Gandul