Institutia care ar fi trebuit sa deconspire colaboratorii si ofiterii fostei Securitati a fost impiedicata sistematic sa o faca. Atit din interior, cit si din exterior.

Turianu si Ticu au demonstrat ca nu pot coagula o majoritate clara in Colegiu, iar Gheorghe Onisoru, in loc sa reprezinte institutia, a fost acuzat ca reprezinta serviciile.

Turianu imprevizibilul

Dupa toate pronosticurile celor care au protestat saptamina trecuta fata de alegerile din Colegiu, mentinerea lui Corneliu Turianu in functia de presedinte ar duce la o continuitate a scandalurilor in CNSAS. Caci, dincolo de toate tarele biografice, Corneliu Turianu este contestat din cauza candidaturii in sine la sefia CNSAS.

Cu o cariera de magistrat de trei decenii in spate, in toiul scandalului de la CNSAS Turianu a fost acuzat de Marius Oprea, consilierul lui Tariceanu, ca a facut parte din angrenajul represiv al sistemului comunist, avind ca argument evolutia spectaculoasa a acestuia.

De la secretar al Tribunalului Popular al Raionului Caracal, unde si-a inceput cariera, acesta a ajuns presedinte de sectie la Tribunalul Municipiului Bucuresti, fiind primul presedinte al acestei instante dupa 1990. A intrat apoi in politica, iar ca senator PNTCD a contribuit substantial la forma finala a „legii Ticu", introducind sintagma de „politie politica".

Ticu orgoliosul

Nici Ticu Dumitrescu nu are o sustinere unanima. Vazut drept un simbol al luptei anticomuniste, ca fost detinut politic, acesta este insa considerat prea in virsta, la 78 de ani, pentru a i se acorda un alt rol decit unul de reprezentare.

In iuresul luptei politice declansate de nealegerea lui, au fost reluate citeva acuzatii mai vechi la adresa sa, vizind o presupusa colaborare cu Securitatea, dupa ce a iesit din inchisoare.

Lansate de fosti colegi din Asociatia Fostilor Detinuti Politici, preluate de PRM, acuzatiile sint pina in acest moment, ca si in cazul Turianu, doar speculatii, bazate pe faptul ca, la iesirea din inchisoare, acesta a fost numit sef de santier, iar in 1983 a fost decorat cu Ordinul Muncii Clasa a III-a. Detractorii lui Ticu nu au produs insa pina acum si o dovada concludenta a colaborarii.

Cel mai mare dezavantaj al lui Ticu nu sint insa aceste acuzatii, ci orgoliul sau, speculat perfect de adversari in aceste ultime zile. „Nu stie sa faca echipa", a explicat Boc nealegerea sa. Astfel, el a sustinut ca nu doreste sa faca parte din Colegiu decit ca presedinte, iar lui Basescu, dupa propria relatare, i-a spus ca „nu primeste sfaturi de la nimeni".

Articol integral in Cotidianul